Dat hangt helemaal van de vissen af die je hebt. Bepaalde vissen houden van een sterke stroming (denk aan bijvoorbeeld Gastromyzon soorten), terwijl andere liever stilstaand water hebben (goerami's en Betta soorten). Stroming schijnt wel goed te zijn voor de planten, echter merk ik er weinig verschil in.
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen.
Stroming in het aquarium wordt bereikt door de uitstroom van het filter en door het eventueel toevoegen van een stromingspompje. Wij raden aan om bij een stevig beplant aquarium de inhoud van het aquarium minimaal 3 keer per uur te filteren. Iets meer is zelfs nog beter.
Guppy's houden niet van stroming. Ook hectische en druk rondzwemmende huisgenoten hebben ze liever niet. Om deze visjes voor langere tijd te houden zou het minstens 60 centimeter lang moeten zijn.
Re: Welke stromingspomp? Stroming van een goed belichte bak moet ongeveer 10 x de bak inhoud zijn, je bak inhoud is 200 liter dus moet je rond de 2000 l/h hebben, je filterpomp is ruim bemeten, maar handiger is de liters per uur op te geven.
Bepaalde vissen houden van een sterke stroming (denk aan bijvoorbeeld Gastromyzon soorten), terwijl andere liever stilstaand water hebben (goerami's en Betta soorten). Stroming schijnt wel goed te zijn voor de planten, echter merk ik er weinig verschil in.
Naar mijn ervaring werkt 't het beste alle stromingspompen aan één kant van de bak te hangen, namelijk tegenover de overloop. Ze spuiten dan richting de overloop. Heb je pompen die je met een powertimer kunt regelen, is een links/rechts wisselende stroming natuurlijk helemaal mooi!
als je de hele bak goed schoonmaakt gaan de vissen alleen maar eerder dood doordat ze zo´n klap krijgen van het nieuwe water. De bak is te klein en er moet zeker een filter en warmte element in. Guppen zijn drukke zwemmers en hebben veel ruimte nodig, 15 liter is voor geen één vis geschikt. Ververs je vaak water?
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Een stromingspomp voor in je aquarium is een essentieel onderdeel van het aquarium. Het zorgt er namelijk voor dat water rondgepompt wordt naar het aquariumfilter. Dit levert niet alleen circulatie, maar ook schoon en helder water op.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Het best is dan om de spray bar over de gehele breedte, aan de achterkant van het aquarium te bevestigen. Op deze manier zal de stroming over je planten heen gaan, en zo aankomen bij de onderkant van de voorruit zodat je voorgrondplantjes er veel profijt van hebben.
Een richtlijn voor guppy's is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen. Maak het mechanische deel van het filter regelmatig schoon door te spoelen in het oude aquariumwater.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
De volwassen Guppen zullen namelijk de jongen proberen op te eten indien ze de kans krijgen. Door voldoende schuilplaatjes en veel planten in je aquarium te houden is de kans groot dat je de jonge visjes zal zien opgroeien.
Het is bewezen dat er ook waterplantjes over andere versiersels je guppy veel blijer is. Om de vier dagen moet je het aquarium verschonen, anders komt je vis in aanraking met ademhalingsproblemen. Gebruik nooit een kom!
Ze moeten rustig door het water kunnen zwemmen zonder te moeten vechten tegen de stroming. Planten zijn geen must voor guppy's, maar ook deze worden wel gewaardeerd. Wat echter wel belangrijk is, is dat er schuilplaatsen zijn. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om te kunnen ontsnappen aan het gejaag van de mannetjes.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
In het kort uitgelegd wordt een stuk filterschuim in een hoek geplaatst. Met een luchtfilter of opvoerpompje wordt water van achter het filter naar het aquarium gepompt. Water stroomt door het filter weer terug en filtert daarmee het water. Het filter heeft op zich weinig onderhoud nodig.
Extra stroming in je aquarium:
Kies een strategische plek voor de skimmer! Een dusdanige plek dat hij meewerkt aan de circulatie maar niet botst met de stroing van de filterpomp.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.