Omdat het bloedverlies de eerste dagen na de bevalling best heftig kan zijn start je met kraamverband. Hierna volstaat meestal het gebruik van 'gewoon' maandverband. Kotex Maxi Nacht maandverband is extra dik, heeft een groot absorptievermogen en is daarom ideaal om na de bevalling te gebruiken.
Hoe lang gebruik je kraamverband? De eerste dagen na de bevalling gebruik je kraamverband, omdat je dan nog veel bloed verliest. Na een paar dagen wordt dat meestal minder en kun je normaal maandverband gaan gebruiken. Kies wel voor zacht maandverband, zodat je geen irritaties krijgt, zeker als je hechtingen hebt.
Een los T-shirt & jeans met hoge taille
Het shirt is lang en heeft afhangende mouwen waardoor het tegelijk modieus en ontspannen oogt. Je draagt het zo of met een katoenen legging, een joggingsbroek of een mom jeans. Als je voor een jeans gaat, kies er dan een die groot genoeg is voor je afterbabybuikje.
Hoelang je kraamverband gebruikt, verschilt per vrouw. Zodra het bloeden na de bevalling afneemt, kan je normaal maandverband gaan gebruiken. Vaak kan dit vanaf zo'n vijf dagen na de bevalling. Het is ook mogelijk dat je al eerder genoeg hebt aan gewoon maandverband of juist langer kraamverband gebruikt.
Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.
Omdat het bloedverlies de eerste dagen na de bevalling best heftig kan zijn start je met kraamverband. Hierna volstaat meestal het gebruik van 'gewoon' maandverband. Kotex Maxi Nacht maandverband is extra dik, heeft een groot absorptievermogen en is daarom ideaal om na de bevalling te gebruiken.
2 pakken maandverband. Na de eerste dagen kun je overstappen op maandverband. Netbroekjes. Zodat het kraamverband beter blijft zitten.
Tips om zo goed mogelijk om te gaan met kraamvisite
Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. Houd af en toe ook een gehele dag vrij. Beperk bezoek met jonge kinderen. Dit wordt namelijk al snel erg druk.
1 flesje alcohol 70% 1 pak watten. 2 pakken kraamverband.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de wond goed schoon houdt door te spoelen met kraanwater. Dit doet u door minimaal twee keer per dag (en na elke ontlasting) het wondgebied schoon te sproeien met de douchekop en droog te deppen. Zorg dat u uw kraamverbanden regelmatig verschoont.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
De kans is groot dat je buik weer platter wordt. Bij sommige vrouwen duurt dit een aantal maanden, bij andere vrouwen langer dan een jaar. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Toch is het mogelijk dat je hangende buikje nooit helemaal wegtrekt.
Denk aan comfortabele kledij: een pyjama of t-shirt om in te bevallen. Kies zeker niet je beste kleding om in te bevallen, want de kans dat je de vlekken er niet meer uit krijgt is groot. Een pyjama of t-shirt waarvan de voorkant makkelijk open kan, voor als je borstvoeding gaat geven. Warme sokken!
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Het Kruidvat Mama Protection Kraamverband is speciaal gemaakt voor de eerste dagen na je bevalling. Het kraamverband neemt extra veel vocht op dankzij de sterk absorberende kern. Kruidvat Mama Protection Kraamverband is huidvriendelijk en superzacht.
Wel behoefte om te eten
Het liefste iets makkelijk verteerbaars zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit, een cracker met jam, en kom soep of een sneetje brood met honing. Vooral met een bevalling die lang duurt, kan je lichaam die extra energie goed gebruiken als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.
Minimaal 8 hydrofiele luiers (doeken)
Wanneer je baby naar huis gaat, kom je meestal na 4 weken op controle bij de kinderarts of assistent. De verpleegkundige van de afdeling zorgt voor een overdracht, deze kun je aan de wijkverpleegkundige van de het consultatiebureau geven of aan de kraamverzorgende van de couveusenazorg.
Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega's. Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.
Zowel bij de verzorging van uw kind als van uzelf om infecties te voorkomen. Het is belangrijk dat u binnen zes uur na de bevalling heeft geplast. Door een volle blaas kan uw baarmoeder zich niet goed samentrekken en kunt u meer bloed verliezen.
Beurse, gezwollen vagina
Ook als je geen hechtingen hebt of niet bent ingescheurd, kan het vanonder pijnlijk en gezwollen zijn. Houd rust en geef je vagina de tijd om te herstellen. De komende weken zal het beurse gevoel en de zwelling afnemen. Over 6 weken is je vagina waarschijnlijk weer helemaal hersteld.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.