De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
De bovenkast in de keuken is gemiddeld 70 cm hoog. In een grotere keuken is een bovenkast van 90 cm hoog ook mogelijk. De breedte van de bovenkast in de keuken loopt vaak uiteen van minimaal 30 tot maximaal 60 cm. Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast.
Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
Onderkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoge kasten: 30, 40, 45, 50 en 60 cm. Bovenkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
De diepte in
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
Ga naast het aanrechtblad staan. Zorg er vervolgens voor dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen (90 graden). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad in de keuken moet ongeveer 12 cm zijn. Dit is de juiste hoogte van uw werkblad.
De hoogte van het keukenblad voor lange mensen ligt rond de 95-100 cm. Kleiner dan gemiddeld. Wanneer je lichaamslengte onder de 170 cm is, zal een aanrechtblad hoogte van 85-90 cm het beste aansluiten.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten.
Apothekerskasten hebben een standaardafmeting van 30 centimeter breed, maar zijn soms ook verkrijgbaar in een breedtemaat van 40 of 45 centimeter. U bent hiervoor wel afhankelijk van de ruimte in uw keuken.
Bij veel keukenzaken wordt gerekend met een plinthoogte van ~16 cm, een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm hoog. De hoogte van de keukenplint moet dus aangepast worden, afhankelijk van de poten.
Een keukenkast kunt u gemakkelijk zelf ophangen. Bevestigingspunten zijn bij het kastje inbegrepen wanneer u deze bij een bouwmarkt of keukenleverancier koopt. U heeft dan geen speciale beugels of gereedschap nodig. Meestal worden de bovenkasten tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst.
In een standaard lade kan een gewicht tot 40 kg en in een bredere lade zelfs tot 70 kg.
De hoogtemaat van Ikea kasten zijn 92 centimeter inclusief stelpoten. Inclusief werkblad komt men dan met een gemiddelde hoogte van een Ikea keuken op 95 centimeter.
Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten. Het design van het materiaal kan een grote invloed hebben op de prijs.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast. De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm.
De standaard diepte van een aanrechtblad ligt tussen de 60 en 70 cm. Voor een gemiddeld persoon is 60 cm namelijk de ideale grijpdiepte. Bij een te diep aanrechtblad zul je naar voren moeten hangen, wat kan zorgen voor lichamelijke klachten.
Zoals we eerder al zeiden, heeft u de keuze uit de standaard diepte van 60 centimeter, een keukenbladdiepte van 70 centimeter of een werkblad diepte van 80 centimeter. Het voordeel is dat een keukenblad met een diepte van 70 centimeter al veel meer ruimte biedt dan de standaard diepte van 60 centimeter.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt. Een frontoverstek werkblad komt over de keukenfronten heen. Hoever, dat bepaalt u zelf.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
In veel gevallen is een keuken onderkast 40 cm of 50 cm diep. In sommige gevallen is dat 60 cm, waarbij vaak de breedte ook 60 cm is. Je hebt dan een onderkast in de keuken van 60 x 60 cm. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de diepte afhankelijk is van het werkblad.