Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten.Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Kimband is nooit een verplichting, maar dient enkel te worden gezien als extra zekerheid achter de meest kritische plekken van je tegelwerk. Dit is onder andere je kitvoeg, doucheput en leidingdoorvoeren. Een belangrijke om te checke bij lekkage zijn je aanvoer- en afvoerleidingen.
Een tegellijm is niet waterdicht. Om bijvoorbeeld een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem waardoor de wand- en vloerafdichting een sluitend geheel vormen met de waterafvoer.
Veelal wordt een afwerking met tegels als waterdichte oplossing gezien. “Dat is een misvatting. De voegen tussen de tegels zijn namelijk niet waterdicht. Dus moet je zorgen voor een waterdichte ondergrond.
Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief.
PVC vloeren voor de badkamer zijn zo behandeld, dat ze goed bestand zijn tegen vocht. In tegenstelling tot laminaat, waar het hart van de planken bestaat uit mdf, is PVC gemaakt van een kunststof. Daarom zijn PVC vloeren het meest geschikt voor toepassing in de badkamer.
Condensatie in de badkamer kun je het beste voorkomen door installatie van een ventilator of door een vorm van natuurlijke ventilatie toe te passen (raam openzetten, ventilatierooster in het raam aanbrengen). Is er sprake van schimmelvorming, dan kun je deze behandelen met een schimmeldodend middel.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels. Laat dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Met goede zorg kan een tegelvloer heel lang jaar meegaan en nog als nieuw lijken! Tegels zijn Uv-bestendig, waardoor ze na verloop van tijd niet verkleuren door blootstelling aan de zon. Ook treft men zelden vlekken en krassen op tegels omdat ze een hard zijn en een stevig oppervlak hebben.
Voordelen van vloertegels
Tegels zijn heel erg duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het wekelijkse onderhoud kan perfect bestaan uit een reiniging met water en zeep. Hou er wel steeds rekening mee dat bepaalde tegels iets gevoeliger zijn aan vlekken en het best onderhouden worden met aangepaste producten.
Een keramische vloertegel is de nummer 1 in warmte geleiden.Het wordt houdt zijn temperatuur goed vast blijft mooi op temperatuur. Hierdoor kun je de gevoelstemperatuur goed instellen en heb je nooit koude voeten.
Waarom het voegen van metselwerk noodzakelijk is
Het voegen van metselwerk zorgt ervoor dat het metselwerk een hogere weerstand krijgt en stabieler is. De voegen zorgen er bovendien voor dat het regenwater beter afgevoerd wordt en het vocht niet in de stenen trekt.
De voegen hebben in elke gevel een bepaalde houdbaarheidsdatum, gemiddeld is dat 25 tot 35 jaar. Door weer, wind en andere invloeden van buitenaf verslijten voegen waarna ze vervangen dienen te worden.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Terras voegen met cement
Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Voegmortel moet uitharden in aanwezigheid van water. De totale uithardingstijd is 28 dagen, zolang hoeft u het voegwerk niet nat te houden, maar zorg wel dat de voegmortel in de eerste week een beetje vochtig blijft anders verbrand het cement in de voegmortel en verpulverd de voegmortel.
Voorkom vieze voegen
Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is de voegen in te wrijven met een kaars. Hierdoor komt er een water- en vuilafstotend laagje op de voegen, zodat er minder vuil aan blijft kleven. Zie je het niet zitten om aan de gang te gaan met een kaars? Er zijn ook speciale voegenbeschermers te koop.
Voegwerk in uw badkamer is om de zoveel tijd aan vervangen toe, de levensduur verschilt vanaf 7 jaar tot 15 jaar. De levensduur van uw voegwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de ondergrond, manier van aanbrengen en het onderhoud.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Met de toenemende populariteit van pvc vloeren krijgen we steeds vaker de vraag of je een pvc vloer ook in de badkamer kunt leggen. Ons antwoord hierop is volmondig ja!