Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Het is wit van kleur, heeft een friszurige smaak en heeft een dik-vloeibare en vlokkerige structuur. Dit is te zien aan de strepen die het trekt aan de zijkanten van een glas. Karnemelk is een zwak zuur, maar wordt, naarmate het langer wordt bewaard, steeds zuurder en zakken de vlokken steeds verder naar beneden.
Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laten staan, gooi deze daarna weg. Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
Verse of gepasteuriseerde karnemelk kunt u in een koelkast ongeveer een week bewaren. Gesteriliseerde karnemelk is ook buiten de koelkast enkele maanden tot een jaar houdbaar. Beide soorten karnemelk zijn overigens na opening van het pak, mits bewaard in een koelkast, slechts enkele dagen houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ruikt of smaakt zurig of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Toegevoegd na 11 uur: De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.
Overigens blijft een geopend pak melk, of melk in en beker of glas, buiten de koelkast 6 tot 10 uur goed.
Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Gefermenteerde zuivelproducten (zoals karnemelk) bevatten melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën. Beide hebben een positieve invloed op de darmflora en versterken het immuunsysteem.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Hoe weet je of iemand voldoende drinkt? Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Naast vocht afkomstig van dranken, telt ook het vocht mee uit soep, pap, vruchtenmoes, yoghurt, melk, toetjes en koffie.
Houdbare melk is melk die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Gepasteuriseerde melk kort verhit tot 72°C. Hierdoor worden niet alle bacteriën gedood, wat de melk (mits gekoeld) een aantal dagen houdbaar maakt.
Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door het aanzuren van magere melk. Door magere melk aan te zuren met melkzuurbacteriën, wordt de lactose in de melk omgezet in melkzuur. De melk wordt iets dikker en krijgt een fris-zure smaak: karnemelk. Karnemelk bevat 3,6 gram lactose per 100 gram.
Karnemelk bevat veel calcium
Zuivel bevat veel calcium en dat is bij karnemelk niet anders. Één van de aspecten die karnemelk gezond maakt is dan ook de hoge hoeveelheid calcium. Calcium speelt namelijk een belangrijke rol in ons lichaam. Zo kan het een bijdrage leveren aan sterke botten, tanden, spieren en zenuwen.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.