In een aantal gevallen wordt het snurken veroorzaakt door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte; dit is de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Dit kan operatief worden verholpen.
Anti-snurkbeugel gebruiken
Een snelle oplossing is het gebruik van een anti-snurkbeugel. Deze oplossing is klinisch bewezen. De ervaringen van vele snurkers spreken eveneens boekdelen. Een anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak in een voorwaartse positie gehouden wordt wanneer jij (of jouw partner) slaapt.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (verouderde techniek)
Voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat. De KNO-arts verwijdert aanwezige keelamandelen.De overgang van de neus naar de keel wordt door deze operatie ruimer en het snurken verdwijnt bij een aanzienlijk deel van de patiënten.
Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de VUB.
Eén op de tien volwassenen snurkt. Dit is hinderlijk voor de omgeving, maar heeft verder geen nadelige lichamelijke gevolgen. Dit kan wel het geval zijn als er sprake is van snurken met ademstops (apneus). Men verstaat hieronder een ademstilstand van tien seconden of meer tijdens de slaap.
Als iemand snurkt, kan dat meerdere redenen hebben. Het kan aan een verkoudheid liggen, dan lost het probleem zich vaak snel weer op. Maar een allergie of afwijking in het tussenschotje van de neus kan ook een oorzaak zijn. Ook de manier hoe iemand in bed ligt kan zorgen dat degene gaat snurken.
Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.
#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk. Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk.
Wanneer uw neusweefsel opzwelt tijdens een verkoudheid, wordt de luchtstroom door uw neus geblokkeerd of beperkt. Deze verstopping kan u dwingen om door uw mond te ademen – en dit kan leiden tot snurken en een droge mond. Snoreeze Neusspray helpt bij het snurken veroorzaakt door een verstopte neus.
Wanneer Snore Stopper gesnurk detecteert zal het automatisch een lichte elektrische puls afgeven. Deze stimulatie op de zenuwen van de huid wordt opgemerkt door de hersenen zónder dat de snurker er wakker van wordt.
De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type beugel. Een afspraak maken over anti-snurkbeugel mogelijkheden kan telefonisch of via het contact formulier. De snurkbeugel wordt doorgaans deels vergoed afhankelijk van je type aanvullende tandartsverzekering.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt door ophoping van vetweefsel. Hierdoor wordt de doorsnee van de luchtweg kleiner. Bovendien worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper, net als de huid.
Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Snurken als gevolg van stress zou je als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben.
Door alcoholgebruik kunnen de spieren van de bovenste luchtwegen verslappen.Het verslappen van deze spieren is er de oorzaak van dat mensen (meer) snurken nadat ze gedronken hebben. Alcohol kan ook slaap-apnoe (= tijdelijk stoppen van de ademhaling) tot gevolg hebben.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
Het anti snurk kussen is speciaal ontwikkeld om luchtweg vernauwing tegen te gaan, het design van het kussen zorgt ervoor dat het hoofd en de nek liggen op een manier dat je luchtweg minder of niet geblokkeerd wordt door de tong.
Slaapapneu door een verkeerde slaaphouding
Wanneer iemand op de rug ligt, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken en kan dit ervoor zorgen dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten. Heeft u slaapapneu? Probeer dan eens op uw zij te liggen. Kies daarnaast voor een aangepast matras en kussen.
Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel. Heb jij slaapapneu? Slaapapneu zonder snurken kan heel goed!
Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.