Nieuweling = 1) Aankomeling 2) Baar 3) Beginneling 4) Beginner 5) Debutant 6) Groene 7) Groentje 8) Iemand die pas begint 9) Neofiet 10) Nieuw bekeerde 11) Nieuwbekeerde 12) Nieuwkomer 13) Novice 14) Noviet 15) Onervaren iemand 16) Onerva...
zelfst. naamw. (m.) 1) Cement 2) Degelijk voedsel 3) Erwtensoep 4) Flauwe praat 5) Flut 6) Gerecht 7) Iets ondeugdelijks 8) Iets waardeloos 9) Klets 10) Nationaal gerecht in Nederland 11) Ni...
Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag 'gestaan' heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord 'sneirts', wat zoveel betekent als 'in één teug.
Volwaardig eiwitprofiel. De combinatie erwtensoep met pannenkoeken was voor Henk makkelijk te verklaren, zo blijkt. “Dierlijke bronnen hebben een betere aminozuursamenstelling dan plantaardige, maar als je het slim combineert, kan je ook via planten genoeg eiwit binnen krijgen.
Ín de erwtensoep gaat natuurlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek.
Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v. Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
Verschil erwtensoep en snert
Het antwoord is ja. In de basis hebben ze veel overeenkomsten. Zo zijn de ingrediënten nagenoeg gelijk: aardappel, knolselderij, spliterwten, uien, winterwortels, peterselie, laurier en rookworst. Wie snert maakt voegt er nog varkenspootjes of krabbetjes aan toe.
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam, maar helaas niet zo goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100 milliliter.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Maar waarom heet erwtensoep eigenlijk snert? Volgens het Woordenboek van Nederlandse Taal is snert: 'Met spek en worst of met ander vleesch tot moes, later tot soep gekookte groene erwten; erwtensoep. ' Een snertdag is dus ook geen rotdag, maar de 'dag dat er erwtensoep geschaft wordt.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca. 3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Voor een lekkere erwtensoep gebruik je een mooi stukje varkensvlees met bot. Dat geeft gewoon extra smaak aan je snert. Neem dan een hammetje en laat deze minstens een uur trekken in ruim water tot een mooie bouillon. Daarbij kun je, naast de benodigde spliterwten, varieren wat je wil om een eigen recept te maken.
Bokbier kan heel goed maar daar heb je nu wel een beetje genoeg van. Gelukkig heb je nog een goede dubbel staan. Maak hem maar open: snert en dubbel gaan heel erg goed samen. De Dubbel is een beetje zoet en dat combineert heel erg goed met de vlezigheid van de soep.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Over de herkomst van het woord 'snert', bestaan veel (verschillende) verhalen. Snert zou uit het Fries komen en eigenlijk een snelle, dunnere variant van erwtensoep zijn; de snert-erwtensoep. Een ander theorie is dat het is afgeleid van het fijnkoken van de erwten; de erwten tot 'snert' koken.
Roggebrood bevat veel meer vezels, het houdt de bloedsuikerspiegel daarom relatief stabiel en heeft dus een lage glycemische index. Verder bevat roggebrood B vitamines, E, en meer ijzer en kalium dan volkorenbrood. Zeker geen slecht idee, met andere woorden!
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.