De schil van de vrucht smaakt zoet maar het vruchtvlees is zuur. De Calamondin kan als handfruit gegeten worden maar wordt vaker verwerkt in diverse gerechten en likeuren. Deze heerlijk geurende plant kan prima dienst doen als kamerplant. Kan tegelijkertijd bloem, beginnende vruchten en volgroeide vruchten dragen.
De Calamondin kan uiteindelijk 2 meter hoog worden, maar red in Nederland vaak de 1.5 meter niet doordat hij in een pot niet hard groeit. Vruchtjes zijn eetbaar, maar behoorlijk zuur. De smaak is te vergelijken met een mix van sinaasappel en citroen. Er kunnen enkele pitjes inzitten.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
Citroenbomen behoren tot de oudste cultuurgewassen ter wereld, ze zijn ong. 6000 oud.
De sinaasappelboom is een groenblijvende citrusboom met een productieve levensduur van 50-60 jaar. Sommige goed verzorgde sinaasappelbomen kunnen wel 100 jaar of ouder worden. De sinaasappelboom (Citrus x sinensis) is een lid van de Rutaceae-familie.
Een sinaasappelboompje als kamerplant, makkelijk en flexibel
Sinaasappelboompjes houden van een lichte zonnige plek. Zo kunt u uw sinaasappelboom kamerplantje regelmatig een andere standplaats geven in functie van de seizoenen, de lichtinval in uw woning en de stand van de zon.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Citroenbomen zijn exotische bomen en men verwacht niet direct dat men ze buiten kan plaatsen. Of sterker nog, dat men een citroenboom die buiten staat ook in de winter buiten kan laten staan.
In het voorjaar kunnen de planten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
De vruchten kunnen met schil en al gegeten worden. Het vruchtvlees is zuur, terwijl de schil zoet smaakt. Kumquat is het hele jaar door verkrijgbaar.
Bomen die schade oplopen door vorst, zeer hoge temperaturen of knaagdieren hebben speciale snoei nodig. We hoeven niet te snoeien als de schade gering is en alleen geïnfecteerd blad en jonge scheuten heeft. Maar wanneer een strenge vorst grotere takken heeft aangetast, is voorzichtig snoeien noodzakelijk.
Verzorging: Geef de plant voldoende water en doe dit opnieuw zodra de kluit weer goed is opgedroogd. Zo voorkomt u rot aan de wortels. Tijdens het groeiseizoen (april tot september) heeft de Citrus Kumquat veel energie nodig. Geef dan elke week de Citrus Kumquat voeding.
Sinaasappelopbrengst per hectare. De gemiddelde gezonde en volwassen sinaasappelboom produceert 200-350 sinaasappels. Ervaren sinaasappelboeren kunnen echter na jaren van oefenen tussen de 400 en 600 sinaasappels per boom oogsten.
Tropische planten zijn zowel geschikt voor een moderne strakke tuin als voor een stoere tuin of een romantische tuin vol bloemen. Uw sinaasappelboompje voor buiten past er perfect in.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
Het doel is om jonge, gezonde en mooie takken van 1-2 jaar oud te selecteren. We snijden 4-5 takken van verschillende boomdelen. We hebben ze ingekort tot 20-25 cm. We verwijderen de bladeren van de onderste 2/3 van de takken en dompelen de onderkant van de takken in een wortelgroeihormoonoplossing.
De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om 'natte voeten' te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.
Daarom worden in Nederland geen sinaasappelbomen gekweekt, en de enkeling die als hobby een sinaasappelboom heeft, kweekt deze vaak in een kas of in een pot (om in de winter binnen te zetten). Sinaasappelbomen geven de voorkeur aan lichte tot middelzware bodems, met goede drainage en vrij van stilstaand water.
Citroenen laten verkleuren van groen naar geel
Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Meyer citroenbomen zijn het meest geschikt voor binnenshuis en produceren kleine tot middelmatig grote vruchten met een sterke smaak. Roze gevarieerde citroenbomen zijn ook een goede optie voor beginners en produceren citroenen met roze vruchtvlees.
Periode april tot en met september is een prima periode om de citrus te stekken, veel licht en warmte. Zelf stek ik meestal in de maanden maart en april, dan kunnen ze na ze verpot te hebben in juni al naar buiten (houd ze in het begin uit de volle zon).