Ongemaaide bermen zijn een feestje voor insecten en goed voor de biodiversiteit, maar ook een groot gevaar voor honden. Gevaarlijke bermplanten – zoals de grasaar, kleefkruid en Jacobskruid – kunnen ontstekingen veroorzaken. De Hondenbescherming en politieke partij Hart voor Den Haag maken zich zorgen.
Dit is een zeer gemeen sprietje dat dwars door de huid heen boort als het te lang in de vacht zit. Door de beweging van de hond, kruipt dit kruid zich een weg omhoog. Er ontstaan lelijke verwonding dwars door voetzolen heen met een abces tot gevolg. Nog gevaarlijker is het als deze aren in de oren komen of in de ogen.
Zolang ze niet zo veel eten dat ze last krijgen met poepen, is het helemaal geen probleem. Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen.
Voeradvies: Dosering 1x daags: Stokmaat tot 1.35m 1-2 schepjes p.d.; 1.35m tot 1.57m. 2-3 schepjes p.d.; groter dan 1.58m 4 schepjes per dag door het voer mengen. Tenzij anders is voorgeschreven door uw dierenarts of therapeut.
Kleefkruid (Galium aparine) is bloedzuiverend, goed voor een glanzende vacht, ondersteunt de lymfeklieren en helpt bij de afvoer van afvalstoffen en vocht. De plant is rijk aan isoflavonen, glycosiden, fenolzuur, mineralen en kiezelzuur.
De kleefkruid is te eten als een groente, maar jonge blaadjes kunnen lekker door een salade heen. De jonge scheuten zijn lekker in soep, smoothie en omelet. De zaden kunnen geroosterd worden en vervolgens als koffiesurrogaat worden genuttigd.
Kleefkruid is om die reden een goede aanvulling voor paarden met vocht in de benen (stalbenen) of paarden met een gevoelige huid na insectenbeten. Kleefkruid draagt bij aan soepele gewrichten en zorgt voor een extra fitte uitstraling en glanzende vacht.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Het drogen kan 3 tot 5 dagen duren en doe je het beste in een droge warme ruimte. Een goede methode is met een raamwerk met een stuk muggengaas er over gespannen. Leg je vers geplukte kruiden er mooi verspreid op, zodat de lucht er aan alle kanten omheen kan komen of 'simpel' op een schaaltje in de keuken.
Kruiden. Knoflook, uien en basilicum zijn door de geur niet perse uitnodigend voor een kat om er van te snoepen. Dat is maar goed ook, want deze kruiden bevatten veel zwavelverbindingen en die kunnen dan weer bij katten de rode bloedlichaampjes aanvallen en zelfs vernietigen.
Kleefkruid is omwille van zijn verzachtende werking ook bruikbaar bij heel wat huidproblemen, vooral met droge huid. Ook wordt het toegepast bij blaasontstekingen en andere problemen van de urinewegen, vooral indien die met pijn gepaard gaan.
Kleefkruid is een zeer veel voorkomend onkruid. bladeren, stengel en vooral op de zaden. Daardoor worden de zaden vervoert door zoogdieren.
Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Het lelietje-van-dalen, vingerhoedskruid, oleander, de kalanchoë en de sago-palm zijn bijvoorbeeld tuinplanten die giftig zijn voor honden, maar er zijn er nog veel meer waar je mee moet oppassen. Andere giftige planten en onkruid voor honden zijn aloë vera, narcissen, chrysanten, gladiolen en pioenrozen.
Kleefkruid is een eetbaar kruid dat overal ter wereld groeit. De plant heeft kleine stekelige haartjes, waardoor het overal aan blijft plakken.
Kleefkruid (Galium aparine) is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant dankt haar naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat erlangs strijkt. Dat komt door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,... Rode klaver dient in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Gelieve niet aan zwangere dieren te geven. Niet gebruiken samen met medicatie.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Rode klaver bevat bovendien ook vormen van coumarine en daarvan is bekend dat het bloedverdunnend is[3]. Mensen, die last hebben van bloedstollingsstoornissen of een antistollingsmedicijn slikken, moeten daarom extra voorzichtig zijn.
Kleefkruid groeit in allerlei ruigten, zomen en bossen op vochtige, zeer voedselrijke bodems. Het meest uitbundig groeit de soort op enigszins verstoorde en uitgesproken voedselrijke plaatsen zoals kapvlakten, de ondergroei van populierenaanplantingen en struwelen en bosranden langs akkers.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Distels zijn erg goed voor je paard en bevatten onder andere vitamine B1. Paarden eten ook graag net gemaaide brandnetels. Soms wachten ze nog even een paar uur, maar liever beginnen ze er meteen aan. Brandnetels bevatten diverse belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C, calcium, ijzer, zwavel en silicium.