Rauw vlees zoals filet americain kun je beter niet eten, omdat er bacteriën inzitten die je ziek kunnen maken. Ook kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen in rauw vlees. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met Toxoplasma gondii, maar deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Ook scoort de AH Filet Americain mager goed qua vet, namelijk 17 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram. De variant met de meeste hoeveelheid vet is Kips Filet americain met 26,9 gram totaal vet waarvan 8,1 gram verzadigd. Ook de Jumbo Filet Americain en de Plus Filet Americain zijn hoog in verzadigd vet.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Parasieten en wormen
Ook parasieten kunnen voorkomen in het bakje. En van die parasieten kun je toxoplasmose van krijgen. Niet iedereen wordt trouwens even ziek van deze parasiet, dat ligt aan je leeftijd en hoe goed je weerstand is. Maar naast deze parasiet kun je ook lintwormen krijgen van filet americain.
Zeker niet slank
Door het eerdergenoemde gebruik van mager rundvlees nemen veel mensen aan dat filet americain een relatief slank broodbeleg is. Helaas valt dat behoorlijk tegen! Het probleem zit hem dan ook niet zozeer in het vlees, waar inderdaad niets mis mee is, maar in de saus!
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Mensen kunnen op verschillende manieren besmet raken: Door besmet eten. Bijvoorbeeld: vlees dat rauw is of niet helemaal gaar, zoals rosbief, biefstuk of filet américain, groente die niet gekookt en niet gewassen is, zoals sla of rauwkost, kaas die gemaakt is van rauwe melk, bijvoorbeeld sommige schimmelkaas.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Ja, want de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet, en americain valt (gedeeltelijk) onder de verwerkte vleeswaren en geheel onder rood vlees.
Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
Filet americain is niets meer en minder dan fijngemalen rauw vlees gemengd met een saus. Officieel wordt het gemaakt met rundvlees, maar het programma Keuringdienst van Waarde ontdekte tijdens hun onderzoek dat er ook fabrikanten zijn die varkensvlees gebruiken.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.
De gemiddelde hoeveelheid zout in filet americain is 1.84 g/100g.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.