Wij raden het daarom aan om bonen in een luchtdichte pot te bewaren. Het is belangrijk dat je de bonen in de zak houdt, en deze in de pot zet. Bewaar ze op een droge en donkere plek.
Bewaar ze daarom op een donkere, koele en droge plaats. Stop ze met hun originele verpakking in een goed afgesloten, luchtdichte pot. Bewaar ze zeker niet in een doorzichtige verpakking, zo stel je ze bloot aan licht. Bij een koele en donkere plek denk je misschien meteen aan de koelkast of diepvries.
De beste manier om gemalen koffie en hele bonen vers te houden, is door ze op een plank in de voorraadkast te bewaren, uit de buurt van licht, warmte en vocht. Doe dit in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking . Het beste is een vacuümverpakking die u in de winkel kunt vinden.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Opslagtips
De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte container . Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen.
Ongeopend, en goed verpakt, kunnen koffiebonen tot wel negen maanden tot een jaar hun smaak behouden. Over het algemeen is de regel: hoe korter de tijd tussen het malen en het zetten van de koffie, hoe beter de smaak zal zijn. Maar zelfs als koffie niet meer op zijn piek is, is het vaak nog steeds aangenaam van smaak.
Bewaren op een koele en droge plaats
De houdbaarheid van koffie kan worden verlengd door een afgesloten container te gebruiken bij het bewaren op kamertemperatuur en in een droge omgeving. U kunt uw vriezer en keukenkastjes gebruiken, maar niet uw koelkast. Het buitensluiten van vocht is een zeer belangrijke stap bij het bewaren van koffie.
Bij het winkelen voor koffie, heb je misschien een rond knopvormig apparaat opgemerkt dat zich dichter bij de bovenkant van de zak bevindt; kijk beter, een klein gaatje in het midden van de knop laat lucht ontsnappen. Die "knop" is een eenrichtingsklep: lucht kan uit de zak stromen, maar buitenlucht kan er niet in .
Wanneer je een zakje ingevroren koffiebonen opent, kan er namelijk condensvorming ontstaan. Dit komt door het temperatuurverschil. Hierdoor kunnen de bonen vochtig worden en gaat de smaak verloren. Belangrijk is dus om deze meteen te gebruiken of opnieuw in te vriezen.
Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Waarom het bewaren van koffie zo moeilijk is
Koffie absorbeert heel makkelijk geurtjes. Lucht versnelt het proces dat koffie zijn specifieke smaak eigenschappen doet verliezen. De vluchtige aroma's verdampen, terwijl de bonen het smakeloze zuurstof absorberen.
Koffielikeur heeft een relatief lange houdbaarheid dankzij het alcoholgehalte, maar het is aan te raden om de fles na opening binnen een jaar te consumeren voor de beste smaakbeleving.
Koffie kan warm worden gehouden op elektrische warmhoudplaatjes. Over het algemeen staan deze warmhoudplaatjes lang aan. Gebruik thermoskannen i.p.v. een warmhoudplaatje. Dit is energiezuiniger.
Investeer in een luchtdichte container die speciaal is ontworpen voor het bewaren van koffie . Zorg ervoor dat de container een veilige afsluiting heeft om vocht en lucht buiten te houden. Het overbrengen van het koffiepoeder in een luchtdichte container direct na het openen van de originele verpakking kan helpen de versheid te behouden en klontering te voorkomen.
Water bij de koffie
Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Een luchtdichte container is het beste —iets dat zuurstof en vocht buiten houdt. Glazen en keramische containers zijn geweldige opties omdat ze niet-reactief zijn en de smaak van de koffie niet beïnvloeden. Roestvrijstalen containers werken ook goed omdat ze duurzaam zijn en koffie nog steeds kunnen beschermen tegen lucht en vocht.
Na het verstrijken van de houdbaarheid van je koffie kan je het nog maanden tot enkele jaren blijven drinken (mits je het goed bewaart). Houd wel altijd in je achterhoofd dat het op een bepaald moment wel bedorven kan zijn.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Als u gezette koffie in een afgesloten container in de koelkast bewaart, kan deze langer houdbaar zijn . Het is waarschijnlijk veilig om te consumeren gedurende maximaal 3-4 dagen als het op deze manier wordt bewaard. Het zal echter waarschijnlijk niet zo lekker smaken. Als u melk of room aan uw gezette koffie toevoegt, drink deze dan binnen 2 uur op als deze op kamertemperatuur is bewaard.