Zeer matig. Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals Unox Leverpastei mager 3 blikjes is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Leverpastei mager 3 blikjes kun je wel als extraatje eten.
Er zit 4,2 gram vet in 1 voor snee (15 gram) leverpastei, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Ingrediënten: Varkensvet, varkenslever 24%, water, varkenscollageen, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar E270, conserveermiddel E250, gelatine, aroma, specerijenextract, antioxidant E301, specerijen.
Het is een op leverworst en paté gelijkende roze massa gemaakt van gekookte en fijngemalen varkenslever, vet spek en verschillende kruiden, zoals peper, kruidnagel en nootmuskaat. Meestal is het verkrijgbaar in kleine ronde blikjes met een inhoud van 56 gram, maar het kan ook in de huishouding worden bereid.
Wil je nu een keer lever maken als avondeten en eet je het daarna een weekje of 2 weken niet meer? Dat is helemaal goed. Maar iedere dag een grote hoeveelheid lever is niet aan te raden omdat je dan simpelweg té veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Lever-smeerworst of paté: het Voedingscentrum raadt af om je kind leverproducten zoals paté of smeerworst te geven. Niet alleen omdat er veel zout en verzadigd vet in zit, maar ook doordat er meer vitamine A in zit dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor kinderen.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
INGREDIËNTEN: Varkensvlees 49% (waarvan 20% separatorvlees), kipseparatorvlees 31%, water, aardappelzetmeel, zout, varkensvet, stabilisator (E450, E451), specerijen, suiker, natuurlijk aroma, antioxidant E301, specerijextracten, conserveermiddel E250.
(Smeer)leverworst. (Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
De knakworst is een kleine, bruine, dunne, zachte worst die zowel koud als warm op of zonder een broodje als snack gegeten kan worden. Knakworsten lijken op frankfurters.
Volgens het Voedingscentrum kan varkensvlees wel degelijk onderdeel zijn van een gezond en gevarieerd dieet. Varkensvlees bevat namelijk essentiële voedingsstoffen waaronder eiwitten, vitaminen B1, B6, B12 en de mineralen ijzer en zink.
Uit de resultaten blijkt dat deze meest gegeten vleeswaren zo veel zout en verzadigd vet bevatten dat je die beter niet elke dag kunt eten. Vooral met het verzadigd vet is het volgens de test 'droevig gesteld'. Bijna alle merken leverworst en cervelaat scoren slecht op dit punt.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
Deze Hollandse karakteristieke rookworst heeft een volle, kruidige en sappige smaak en bestaat voor 88% uit varkensvlees. Op te warmen in een pan met water, magnetron, combi-steamer, warmtebrug, au bain-marie en in een warmtekast.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
Lever(worst) bevat veel vitamine A. Kinderen van 6 maanden tot één jaar mogen per week 1 tot 2 boterhammen met (smeer)leverworst en kinderen van 1-3 jaar mogen per week 2 tot 3 boterhammen met (smeer)leverworst.
Gebraden kipfilet
Het is een goede en goedkope eiwitbron en nodig voor spieropbouw en -herstel. Er zit echter nog veel verschil in de verschillende soorten kipfilet voor op je brood. Deze gebraden kipfilet van de AH is in ieder geval een uitstekende keuze. Het bevat namelijk 20g eiwitten en maar 2,3g vetten.
Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit.Dit zit onder andere in (smeer)leverworst en paté.Te veel van deze vitamine kan schadelijk zijn voor jonge kinderen. Geef geen rauw vlees, zoals filet américain, rosbief en ossenworst.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.