Als je de gekleurde tulp in de andere kleur water zet, vermengt deze nieuwe kleur zich met de oude kleur. Als je de ene helft van de stengel in de ene kleur water zet, en de andere helft in de andere kleur, zal de tulp twee verschillende kleuren krijgen.
De genen bepalen welke kleurstoffen een bloem maakt, maar dat zegt niet alles. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen laten zien dat de uiteindelijke kleur ook wordt bepaald door de interne structuur van de bloem, de concentratie van de kleurstoffen en waar die zich precies bevinden.
Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw- en zwart gekleurde tulpen bestaan niet. Sommige soorten komen in de buurt van zwart, maar hebben eigenlijk een donkerpaarse tint.
Kwekers kunnen ook nieuwe kleuren maken door tulpen te kruisen. Sommige kweekvormen, cultivars, zijn gestreept of gevlekt van kleur. Deze effecten ontstaan door een virusinfectie van de bloembol en worden niet op een nieuwe generatie overgedragen als die uit zaad wordt grootgebracht.
Hoe doe je het? Giet water in de vaas. Zet de bloem erin. Giet nu twee eetlepels kleurstof bij het water in de vaas.
Planten kunnen beter zien dan de mens: planten zien een breder kleurenspectrum. Wij zien de wereld van blauw tot rood, terwijl planten zien van UV-B tot verrood. De kleur van het licht bepaalt de reactie van een plant. Bladeren absorberen met hun pigment rood en blauw licht en weerkaatsen zogenoemd verrood licht.
Pigment in planten heeft veel verschillende functies. Vaak staan planten bekend om hun groene kleuren, vanwege de bladgroenkorrels of chlorofyl. Groen, rood en geel pigment helpen planten voornamelijk bij het aantrekken van zoveel mogelijk zonlicht.
Deze bloem is er in bijna alle kleuren van de regenboog: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. Het wordt nog leuker! Er zijn zelfs soorten die meerkleurig zijn. Ook zijn ze er met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes en er zijn zelfs lelie tulpen.
Dikwijls wordt er gezegd dat de tulp slechts voor 1 jaar is. Het is waar dat de tulp geen vaste plant is, maar met een beetje moeite is het toch goed mogelijk om meerdere jaren van een tulpenbol te kunnen genieten.
Het koppen van tulpen is voor een bloembol een vorm van energie besparen. Door het afbreken van de bloem kan de bol geen energie verdoen aan zaadvorming. Alle kracht gaat naar de bol.
De Triumph-tulp is zonder twijfel de bekendste en populairste soort tulp. Ze zorgen voor een feest in de tuin met hun mooie, sprankelende kleuren. De bloemen hebben de typische tulpenvorm die kegelvorming begint, en na opening verandert in een ovaal.
GOUDEN EEUW
In de 17e eeuw in Nederland waren tulpen meer waard dan goud. Tulpen kwamen oorspronkelijk naar Europa vanuit het Ottomaanse Rijk. Ze werden populair toen de ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (nu Nederland) tulpen naar Wenen stuurde. Europa werd verliefd op tulpen.
Tulpen bloemen zijn eetbaar…
De smaak lijkt op sla. Maar dan met een peperachtig tintje. De roze, perzikkleurige en witte soorten zijn het zoetste, terwijl de rode en gele tulpen de sterkste smaak hebben.
Wie een geel boeket aan zijn of haar geliefde geeft, zegt eigenlijk dat de liefde tussen jullie onmogelijk is. Deze bloemen zouden namelijk 'haat', 'ontrouw' of 'jaloezie' symboliseren.
Een hele reeks van kleurpigmenten zorgt voor de verschillende bloemkleuren. De meeste zijn anthocyanen, maar de fel gele kleuren zijn meestal flavonen. Ook komen carotenoïde pigmenten voor. Het menselijk oog ziet echter andere kleuren dan een insecten oog.
Deze bloemen hebben vaak een prachtige kleur, waardoor ze op die manier insecten lokken. Hoe mooier en feller de kleur, hoe meer insecten de bloem aantrekt. Tegenwoordig worden veel bloemen ook gekweekt op geur. Bijvoorbeeld rode Red Naomi roos heeft een heerlijke geur, wat het hele huis vult met een bloemen geur.
Tulpen zijn bollen die je gemakkelijk kunt vermeerderen. Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'.
Tulpen staan graag in de volle zon of lichte schaduw
Tulpenbollen planten doe je het liefst op een plek waar de tulpen in de volle zon tot lichte schaduw tot bloei kunnen komen.
Nu kan je meerdere dingen doen. De bollen verwijderen en volgend jaar nieuwe aanschaffen, de bollen in de grond laten zitten óf de bollen uit de grond halen en volgend jaar weer planten. Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien.
De tulp. De betekenis: welke kleur je ook kiest, het geven van een tulp is een regelrechte liefdesverklaring. Rode tulpen staan voor eeuwige liefde, gele tulpen voor waardering en sympathie.
De Franse tulp heeft haar naam te danken aan haar afkomst. Franse tulpen worden namelijk in Frankrijk geteeld, waar ze in de volle grond staan. XLTulips teelt haar tulpen ter hoogte van Frankrijk, maar dan in Italië. De Franse tulp wordt in de volle grond geteeld zonder extra warmte of kunstbelichting.
De tulp (Latijnse naam: tulipa) komt oorspronkelijk uit Kazachstan. In de 16e eeuw werd een deel van Kazachstan veroverd door het Ottomaanse Rijk. De leider daar van was de sultan, Suleyman de Eerste. De tulp werd ontdekt in de bergen van Kazachstan en men vond dit een prachtige bloem.
Natuurlijke kleurstoffen zijn te maken uit planten, vruchten, bloemen, kruiden en specerijen. Stamp de (gedroogde) ingrediënten fijn in een vijzel zodat de kleur te voorschijn komt. Als de kleurstof te droog is, meng het dan met een paar druppels water.
Om zuurstof te maken gebruikt een plant licht om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Het licht vangt de plant op met zijn bladgroenkorrels (of chloroplasten). Deze bladgroenkorrels geven de plant zijn groene kleur.
Er zijn ongeveer 250 verschillende anthocyanen bekend. Ze komen overal in de plant voor, maar vooral in bloemen, vruchten en bladeren. Het geeft aan rodekool zijn specifieke paarsrode kleur. Anthocyanen zorgen voor de rode herfstkleuren van bladeren.