Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby's met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt.
Doordat je baby zo erg overstuur is kan het zijn dat hij hierdoor niet juist ademhaalt en hierdoor wat minder zuurstof in zijn bloed heeft, hierdoor kleuren de lipjes even blauw. Als de baby blauw ziet, let dan op of de tong of de lipjes ook blauw zijn.
Bij Blauwe Babyziekte (methemoglobinemie) is het bloed minder goed in staat zuurtstof te transporteren, doordat de natuurlijke hoeveelheid hemoglobine verminderd is. Een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte is de aanwezigheid van te hoge concentraties nitraat in drinkwater.
Wanneer een baby geel wordt en het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, is behandeling noodzakelijk. In medische taal noemt men deze behandeling fototherapie. Voor deze behandeling moet uw kind enkele dagen onder een speciale lamp liggen totdat het bilirubinegehalte in het bloed weer normaal is.
Bel direct je verloskundige als je baby in de eerste 24 uur na de geboorte geel wordt. Je baby moet dan meteen naar de kinderarts. Bel ook direct je verloskundige als je een of meer van deze dingen merkt aan je baby in de eerste week na de geboorte: slecht drinken, even drinken en meteen in slaap vallen.
Als het bilirubinegehalte in het bloed van uw kind te hoog is, is behandeling nodig om te voorkomen dat de waarde verder stijgt. Extreem hoge bilirubinewaarden kunnen namelijk hersenbeschadiging veroorzaken. Hersenbeschadiging bij pasgeborenen als gevolg van geelzien komt gelukkig maar zeer zelden voor.
Vroeger werd hepatitis A (een leverontsteking door infectie met het hepatitis A-virus) in de volksmond ook wel geelzucht genoemd. Volwassenen met deze vorm van hepatitis hadden namelijk vaak last van geelzucht. Geelzucht komt veel voor bij pasgeboren baby's. Dit is in verreweg de meeste gevallen onschuldig.
De kans is groter als: De baby te vroeg geboren is. Dit komt doordat de lever onrijper is. De borstvoeding nog niet voldoende op gang is en de baby te weinig melk binnenkrijgt.
Door water bij te geven zal de baby minder goed aan de borst drinken of zijn flesje legen, de maag is immers al gevuld met water. Hierdoor zal de ontlasting minder vaak zijn en het bilirubine dus minder goed worden uitgescheiden.
Wist je dat je in de schaduw ook kan verbranden? En achter het autoglas? Smeer daarom je kind zo vaak mogelijk in! Vergeet ook niet de kwetsbare plekken zoals de oortjes, de nek, ...
Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.
Je baby maakt een suffe indruk, is stil, kijkt niet rond en drinkt niet krachtig. Je baby plast veel minder dan normaal. Baby's drogen snel uit, dus dit is een reden om extra goed op te letten. Je baby maakt kreunende geluiden of krijgt vlekjes.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Jaarlijks komt ernstig zuurstoftekort rond de geboorte in Nederland bij honderd tot honderdvijftig pasgeborenen voor. De oorzaak kan een infectie zijn, het loslaten van de placenta of een afknelling van de navelstreng, maar is vaak onbekend.
De eerste fase van hersenschade ontstaat op het moment dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Deze schade is definitief en kan dus niet meer hersteld worden. Op deze eerste fase heeft het koelen geen invloed. De tweede fase van hersenschade treedt op vanaf zes uur na het moment van zuurstoftekort.
Waardoor ontstaat zuurstoftekort
hartstilstand door infarct of door hartritmestoornissen. ademhalingsstilstand bijvoorbeeld bij (bijna) verdrinking, verstikking of verslikking. vergiftiging door rook of giftige stoffen. langdurige epilepsie aanval.
Het fysiologische bilirubinegehalte wordt zelden hoger dan 200 micromol/l. Pathologisch zijn in ieder geval: een < 24 uur na de geboorte ontstane icterus. totale serumconcentratie bilirubine (TSB) > 200 micromol/l.
Beter is het om in elk geval regelmatig te eten en te bewegen en vermijd stress. Gevaarlijk is de stijging van het bilirubine absoluut niet. Dieetmaatregelen zijn niet nodig. Overmatig gebruik van alcohol kan een negatieve invloed hebben.
Een bepaalde afbraakstof (bilirubine) moet door de lever worden opgeruimd. De lever van uw baby moet nog op gang komen, omdat uw baby pas is geboren. Hierdoor wordt het bilirubine in de huid opgeslagen, waardoor uw kind een gele kleur krijgt.
Bij de hielprik wordt in de eerste week na de geboorte van uw kind wat bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. U ontvangt bericht over de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig.
Het kan geen kwaad als je baby een beetje geel wordt een paar dagen na de geboorte. Het komt door galkleurstof (bilirubine) in de huid. Geef je borstvoeding? Leg dan je baby 8 tot 12 keer aan je borst per 24 uur.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Bij een leveraandoening worden vaak medicijnen en een leefstijlaanpassing geadviseerd (geen alcohol). In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.
Geelzucht is een benaming voor de geelachtige kleur die je ziet op de huid en in het oogwit (vaak bij donkere mensen). Bij geelzucht horen symptomen zoals jeuk, donkere urine en een kleikleurige (of lichtgekleurde) ontlasting.
De gele kleur verdwijnt meestal na twee weken. Soms blijft een baby na drie weken nog geel. Dat kan worden veroorzaakt door moedermelk en is dan meestal onschuldig. In heel zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een leverziekte.