Met een 2-polige lasklem kunt u twee draden verbinden.Met een 3-polige lasklem kunt u 3 stroomdraden verbinden of een bestaande draad splitsen. Om te testen of alles goed zit zijn er twee manieren, namelijk de groep weer inschakelen of een spanningsmeter gebruiken in het gaatje van de lasklem.
Elektrische draden verbinden, wordt ook wel lassen genoemd. Er zijn verschillende manieren om elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden. Verbind draden bijvoorbeeld met een kroonsteen, lasdop of lasklem.
Hoe verleng je een stroomkabel? Het traditionele antwoord is: met een lasklemmen. Zowel stijve als soepele kabels kunnen verbonden worden met kroonstenen. Het enige gereedschap dat je nodig hebt is een tangetje, een kleine schroevendraaier en een draadstripper (of een scherp mesje).
Met een 2-polige klem kun je enkel een draad doorverbinden en met een 3-polige klem kun je eventueel ook een elektriciteitsdraad splitten. Door het splitten van een draad kun je stroom aftakken naar meerdere elektrapunten, bijvoorbeeld naar een schakelaar, stopcontact, etc.
Houd rekening met dat maar vijf draden onder één lasdop mogen zitten. Hierdoor maken alle draden contact met de lasdop. Indien meer dan vijf draden met elkaar verbonden dienen te worden dan dient de las gesplitst te worden. Bekijk hier lasdoppen voor het verbinden van elektriciteitsdraden.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
Dat kan prima, de meeste stopcontacten hebben 'dubbele aansluiting', elk draad heeft 2 aparte gaatjes voor de kabels.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
U verbindt eerst de draden met elkaar in de kroonsteentjes of wago klemmen. Nadien doet u het dekseltje naar beneden waardoor de draden waterdicht afgesloten zijn. Op deze manier bekomt u een waterdichte kroonsteen of een waterdichte wago klem. Vaak is de waterdichtheidsgraad IP68 of X8.
Je kan er zelf heel makkelijk een verlengsnoer aan zetten door middel van het plaatsen van een kroonsteentje. Dit is echter niet echt veilig, omdat het bijvoorbeeld brandgevaarlijk kan zijn. Je kan er ook voor kiezen om een snoerdimmer tussen te zetten, daarnaast bestaan er koppeldoosjes waar een kroonsteen in zit.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Doorlussen mag je doen mits, - de wcd's zijn aangebracht op dezelfde wand in hetzelfde vertrek, lager gelegen vertrek, hoger gelegen vertrek, of in een belendend vetrek.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Zoals gezegd is het aansluiten van een nieuw lichtpunt een vrij simpel proces. Dit bestaat uit het frezen van sleuven voor de leidingen, het aanleggen van de bedrading en natuurlijk ook de schakelaar of dimmer aansluiten. Het nieuwe lichtpunt moet in contact staan met een schakelaar of dimmer.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Als je bestaande, normale groep met 16A is afgezekerd mag je daarop maximaal 16A x 230V = 3.680 watt aansluiten. Per 7 M2 woonruimte geldt over het algemeen 1 WCD, een WCD staat voor 200 watt en elk lichtpunt telt voor 100 watt.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.