Langdurige migraines kunnen leiden tot ontstekingen, veranderingen in de bloedstroom en verstoringen in de activiteit van de zenuwen. Deze effecten kunnen zich opstapelen en schade aan de hersenweefsels veroorzaken, met cognitieve problemen, stemmingswisselingen en andere symptomen van NAH tot gevolg.
Een migraine-aanval is meestal in 1 dag over.Soms pas na 3 dagen. Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand.
Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.
Als de aanvallen zich meer dan één keer per maand voordoen of heel heftig of langdurig zijn, kan een onderhoudsbehandeling een goede optie zijn. Daarmee daalt meestal het aantal aanvallen. Als de migraine vooral optreedt rond de menstruatie, kunt u eventueel telkens een paar dagen vooraf met een medicatiekuur beginnen.
Bij migraine aura krijgt u tijdelijk klachten door een storing in de hersenen. Hierdoor ziet u bijvoorbeeld ineens een gekleurde vlek met beide ogen. Of u heeft tintelingen of een doof gevoel in uw gezicht, lippen of hand, aan 1 kant van uw lichaam.
Onderzoek toont aan: migraine leidt tot hersenletsel
Leidse onderzoekers ontdekten het al in 2012: migraine kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, vooral als aanvallen vaker voorkomen. Bij 24 van de 295 migrainepatiënten vonden de onderzoekers door zuurstofgebrek afgestorven hersengebiedjes (infarctjes).
Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt. De dokter leidt dat af van de klachten die je hebt. In sommige gevallen doen ze lichamelijk onderzoek. Dat is om uit te zoeken of er geen andere oorzaken voor de hoofdpijn zijn.
2. Vermijd koffie, tabak en alcohol. Deze opwekkende middelen liggen aan de bron van verschillende klachten en maken in geval van migraine deel uit van verergerende factoren.
De typische migrainehoofdpijn komt door de activatie van de vijfde hersenzenuw. Die zit in de hersenstam en heeft uitlopers naar de hersenvliezen die om het brein heen liggen. Bij de activatie komen allerlei ontstekingsstoffen vrij in de hersenvliezen. Die werken in op de pijnzenuwen.
Migraine komt in aanvallen. Aanval heeft een begin en een eind. Een –onbehandelde- aanval kan tussen de vier uur en drie dagen duren.
Een migraineaanval kan je prestaties op werk beïnvloeden. In sommige gevallen helpen migrainemedicijnen en bijbehorende maatregelen om toch aan het werk te blijven, maar soms is een aanval dusdanig heftig dat je beter naar huis kunt gaan.
Migraine komt het meest voor tussen de 40 en 54 jaar en komt veel vaker voor bij vrouwen. De jaarprevalentie. (Het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft gehad gedurende een bepaald jaar.) betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts met migraine.
Beweging of (normale) inspanning verergert de hoofdpijn vaak. Een deel van de patiënten voelt een aanval aankomen. Zij zijn moe, snel geïrriteerd, hebben een hongergevoel, een stijf gevoel in de nek of overgevoeligheid voor geuren. Ongeveer 15% van de patiënten met migraine heeft een aura.
Kenmerken van migraine: komt in aanvallen; de aanvallen hebben een duidelijk begin en einde; de hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend; de pijn zit meestal aan kant van het hoofd; misselijkheid en/of braken; overgevoeligheid voor licht en geluid (foto- en fonofobie), vaak ook voor geuren (osmofobie); elke inspanning ...
Aanvallen van hoofdpijn die tussen de 15 minuten en 3 uur duren; Een zeer heftige, eenzijdige hoofdpijn rond het oog of bij de slaap; Aanvallen die om de dag tot 8 keer per dag opkomen; Een rusteloos gevoel of bewegingsdrang bij sommige patiënten.
Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren. Deze zorg biedt een functioneel neuroloog ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.
Het bepalen van het vitamine D gehalte en het zo nodig aanvullen van een vitamine D tekort kan helpen in het tegengaan of verminderen van migraineaanvallen en migraineklachten. Een bloedtest (via een doorverwijzing van een arts) kan uitsluitsel geven of er sprake is van een vitamine D tekort.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed.
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Wie na 1988 met migraine gediagnosticeerd werden zijn geëxcludeerd. Het bleek dat patiënten met een migraine diagnose 1,46 (95% BI: 1,26-1,69) keer meer kans hadden om dementie te ontwikkelen en 0,86 (95% BI: 0,76-0,97) wanneer ze hiervoor migrainemedicatie gebruikten.