Paella is één van de meest traditionele gerechten uit de Spaanse keuken en wordt vaak geassocieerd met de regio Valencia. Het gerecht bestaat uit rijst, saffraan, groenten, vlees of vis en wordt traditioneel bereid in een grote pan genaamd een paellera.
1. Churros con Chocolate. Churros zijn één van de bekendste en meest geliefde Spaanse desserts. Deze gefrituurde deegstengels zijn knapperig van buiten en zacht van binnen, en worden vaak geserveerd met een warme chocoladesaus om in te doppen.
Polvorones zijn een van de meest traditionele zoetigheden van Spanje en worden meestal gegeten tijdens de kerstperiode. Ze zijn gemaakt van amandelmeel, suiker en boter en worden vaak op smaak gebracht met kaneel of citroen. Marsepein is een ander klassiek Spaans snoepje dat vaak wordt gegeten tijdens de kerstperiode.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
Patatas bravas is een traditioneel tapasgerecht dat bestaat uit aardappelblokjes gedrenkt in een pittige tomatensaus met uien, knoflook, chilipoeder en paprika. Deze smaakvolle combinatie van ingrediënten is een hoofdbestanddeel van talloze tapasbars in heel Spanje en is vooral populair als late night snack.
Roscos, heb jij er al eens van gehoord? Het zijn klassieke koekjes uit Spanje, die sterk lijken op de welbekende donuts. Ze worden dan ook weleens Spaanse donuts genoemd, terwijl het toch echt koeken zijn.
1. Churros . Laten we beginnen met het meest iconische Spaanse dessert: churros. Deze verrukkelijke gefrituurde deegbeignets worden gloeiend heet geserveerd in cafés, churrobars en straatverkopers en zijn traditioneel een late night snack in Spanje.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten.
Flan de Queso (Spaanse flan)
De Spaanse flan is veruit het beroemdste Spaanse dessert op de lijst, aangezien het ook buiten de grenzen van Spanje is terechtgekomen. Deze delicatesse is in zoveel landen prominent aanwezig onder verschillende namen en soms licht verschillende variaties.
Het eten van churros met of zonder gesmolten chocola, is een échte Spaanse traditie en wordt gezien als een erg gezellig en sociaal gebeuren, want volgens de Spanjaarden is het ondenkbaar om ze alleen te eten! Churros, ook wel een Spaanse donut, is dé lekkernij van Spanje en andere Spaanstalige landen.
Churros. Churros zijn deegstengels, volgens eeuwenoude recepten bereid. Uit het frituur vaak afgemaakt met suiker. Churros zijn in Spanje populair als ontbijt en als tussendoortje of dessert.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis).
Een clara bestaat normaalgesproken uit Spaans bier vermengd met Casera (tonic met citroensmaak). Een andere versie is de clara con limón (clara met citroen), die bestaat uit bier en citroenlimonade.
Sangria is een iconische Spaanse drank die over de hele wereld geliefd is. Er zijn talloze versies, maar het klassieke recept wordt gemaakt met rode wijn, brandewijn of vermout, gesneden appels en sinaasappels en mousserende frisdrank.
Polvorones zijn delicate, kruimelige koekjes die hun oorsprong hebben in Spanje. Deze heerlijke lekkernijen zijn een integraal onderdeel van de Spaanse culinaire traditie en worden vooral geassocieerd met de feestdagen en speciale gelegenheden.
De journalist vergeleek vervolgens de Spaanse cruasán (de Latijnse naam voor "croissant") met zijn glorieuze Franse tegenhanger en raadpleegde drie Spaanse bakkerij-experts over de redenen achter het opmerkelijke kwaliteitsverschil.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt. Maar één ingrediënt hebben ze echter allemaal gemeen: rijst.
De nationale bloem van Spanje is de rode anjer, ook bekend als de 'clavel' of 'dianthus caryophyllus'. Deze bloem heeft een rijke geschiedenis in Spanje en wordt vaak geassocieerd met de Spaanse cultuur en tradities. De anjer is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en is al eeuwenlang een populaire bloem in Spanje.