Kinderen gaan rond een jaar of drie beseffen dat ze een jongen of een meisje zijn, en dat besef gaat gepaard met sterker 'genderspecifiek' gedrag: ze gaan zich meer gedragen als een jongen of als een meisje. Kinderen van deze leeftijd denken dat hun sekse nog kan veranderen.
Omgevingsfactoren. De verschillen tussen jongens en meisjes worden vaak benadrukt door de omgeving. Meisjes krijgen bijvoorbeeld minder auto's en vaker poppen als speelgoed. Daarmee wordt seksespecifiek gedrag bevestigd.
Klimmen, vechten, spullen uit elkaar halen; dat is typisch jongensgedrag.
Overal op mijn strakke witte muren door het hele huis zitten zwarte handjes, waarom hebben we eigenlijk trapleuningen? Schoenen standaard buiten uittrekken of op de mat, ze nemen de zandbak van school mee naar huis. Stokken buiten laten, want ook de honden weten ze te vinden.
Kort gezegd is geslacht aangeboren en gender aangeleerd. Wanneer je geboren wordt, wordt er aan de hand van je geslachtsdelen bepaald of je een meisje of een jongen bent. Dit is dus je geslacht. Maar door je opvoeding en invloeden van buitenaf, zoals je cultuur en de samenleving ontwikkel je je gender.
Je ervaart ergernissen en frustraties in je relatie of in je werk of naar je kinderen toe. Je hebt een gevoel van doelloosheid en weet niet wat je wil. Je bent altijd maar doorgegaan. Je hebt het graag druk en je voorkomt dat je niets te doen hebt.
Spijbelen, een boze bui, niet luisteren, te laat thuis komen en ook liegen kunnen allemaal horen bij het gedrag van opgroeiende kinderen. Pas als dit soort gedrag leidt tot problemen in het functioneren van het kind, kun je spreken van opvoedingsproblemen.
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind.
Responsief ouderschap/ Attachment parenting
Responsief opvoeden of attachment parenting houdt in dat je fysiek, emotioneel en affectief (vanuit je gevoel) reageert op de behoeften en signalen van je kind, waarbij je je kind genoeg ruimte geeft om de wereld in onafhankelijkheid te ontdekken.
Een veelgebruikte definitie van multiprobleemgezinnen is die van Baartman: 'een multiprobleemgezin is een gezin van minimaal één ouder en één kind dat langdurig kampt met een combinatie van sociaal-economische en psychosociale problemen'.
Opstapelende gezondheidsproblemen
De resultaten laten een hoger risico op depressie, ongeluk, ontevredenheid met het leven, eenzaamheid en onveilig gevoel in de eigen omgeving zien. Ook blijkt dat tegenspoed in de kindertijd mensen een verhoogd risico op sociaal isolement geeft.
Je moet je kindje namelijk met grote regelmaat uitleggen waarom iets wel of niet mag. Toch vinden de meeste gedragsdeskundigen dat de democratische opvoedstijl de meest redelijke en effectieve manier van opvoeden is.
Helikopterouders, zijn ouders die voortdurend als een soort 'helikopter' boven hun kinderen cirkelen om in de gaten te houden of alles wel oké met hen gaat en vooral: om hen op voorhand al te behoeden van mogelijk onheil.
Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.
Een moeder, een lieve, zorgzame mama, die wil iedereen het liefst. Iemand die van je houdt, die om je geeft, bij wie jij je veilig mag en kan voelen. Met wie je kan praten, maar ook kletsen.
Dé opvoeders en ook-opvoeders
Als ouders ben je in principe dé opvoeder. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat oppasopa's en oppasoma's ook een bijdrage leveren aan de opvoeding van jouw kind. Ze zijn niet dé opvoeders, maar 'ook-opvoeders'.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt. #TIP: Ook in een gezonde relatie kun je je onveilig voelen, als je je niet veilig voelt bij jezelf.
Als je als kind weet dat iemand je oppakt als je pijn hebt, je in bed legt als je moe bent, je opvangt als je bang of geschrokken bent en reageert op wat je ziet en zegt, dan voel je je veilig. Op die manier kun je je ook veilig hechten. Je leert dat als je je behoeften uit, daar een adequate respons op komt.
Bij complexe problemen verloopt het hulpverleningsproces vaak niet lineair maar cyclisch. Er zijn meerdere problemen op verschillende terreinen. Iemand heeft bijvoorbeeld zowel schulden als een verslaving. Door de samenloop van problemen is het voor hem moeilijk te bepalen tot wie hij zich (als eerste) moet wenden.
Soms zijn problemen niet eenduidig te herleiden tot bijvoorbeeld 'autisme', 'opvoedingsproblemen', 'leerproblemen' of 'ADHD'. Er is dan sprake van meervoudige problematiek. Het gaat bijvoorbeeld om een combinatie van individuele kwetsbaarheden en bepaalde interactiepatronen en betekenisverlening in het gezin.
Definitie multiproblematiek
Je spreekt van multiproblematiek als zich in een gezin bij een of meerdere gezinsleden op verschillende leefgebieden uiteenlopende problemen voordoen. Bijvoorbeeld school, vrije tijd, werk, financiën, wonen etc.