Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Een Pannenkoekplant houdt er niet van om met z'n wortels in zompige grond te staan, en twee dagen te droog trekt 'ie ook slecht. Wel een plant om in de gaten te houden dus, je moet echt even gevoel krijgen voor z'n water behoefte.
Als je Pannenkoekenplant gele bladeren krijgt of slap gaat hangen, dan staat je Pilea zeer waarschijnlijk niet op de juiste plek. Het kan zowel te weinig of te veel licht zijn. Als de randen van de bladeren bruin worden dan komt dat door te weinig licht.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Pannenkoekplant water geven
Geef de pannenkoekenplant wekelijks een beetje water. Geef net genoeg om de potgrond vochtig – maar niet nat! – te maken. De plant kan namelijk slecht tegen een natte potgrond.
Het enige wat je hiervoor moet doen is regelmatig de pot een kwartslag draaien. Zo krijgen alle bladeren evenveel licht en zullen ze nooit, te ver, naar een kant groeien waardoor de stam rechtop blijft.
Aan het krullen van de bladeren kun je zien dat de plant niet genoeg water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een teveel aan water. Als het niet het water is, komt het door de tocht of een gebrek aan warmte.
De eerste twee maanden na het kopen van je pannenkoekenplant hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende mest inde potgrond. Bemest de Pilea daarna van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Stap 1: Snij een of meerdere kleine, maar niet té kleine, plantjes af van de moederplant. Stap 2: Zet het stekje van de pannenkoeken plant in een glas of vaasje met water. Het stekje van de pannenkoekenplant zal wortels gaan ontwikkelen.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
Dit is de natuurlijke groei van de plant. Wil je dat er wat meer stekjes in de pot verschijnen, dan wil het nog wel eens helpen, je plant te verpotten. Met extra ruimte en nieuwe voedingsstoffen, wordt je plant gestimuleerd om meer te gaan groeien.
Gele bladeren bij de pannenkoekenplant kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder te veel of te weinig water, slechte drainage, te veel zonlicht en een gebrek aan voedingsstoffen.
Verpotten / verplanten
Hij zal dus niet zomaar uit de pot groeien. Echter kun je voor een optimale verzorging de pannenkoekenplant verpotten in een 20% grotere pot. Doe dit in de lente, want dan kan hij daarna nog zoveel mogelijk herstellen. Doe dit ongeveer 1 keer per jaar, maar vaker is zeker niet nodig.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
Planten groeien naar het licht toe en moeten regelmatig een beetje gedraaid worden om ze recht te laten groeien. Gebeurt dit niet, dan groeit de plant scheef en gaan de bladeren simpelweg op zoek naar meer licht. Draai de planten met beleid en niet meteen 180 graden.
Leuke kamerplant: pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
Kan de pannenkoekenplant ook buiten? De pannenkoekenplant is een echte huiskamerplant. U zou de plant buiten kunnen zetten, maar dan alleen als de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt. Zet de plant dan niet in de volle zon, want daar kunnen de bladeren niet tegen.
De pannenkoekplant is een vetplant die inheems is in Madagaskar. Hij dankt zijn naam aan zijn platte, ronde bladeren die in een spiraal gerangschikt zijn.
De juiste grond
De pannenkoekplant kan je in normale kamerplanten potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic of Lechuza Pon is nog beter. Beide zijn substraten en zuigen het water en de voeding op in de pot en geven dit langzaam weer af aan de wortels.