Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden. Waar komt de basilicum vandaan: Basilicum komt uit Nederland, Israël en Italië.
Gebruik basilicum
Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.
Basilicum moet altijd warm staan: temperaturen onder de 15 graden zijn een no-go.De plantjes hebben ook echt zonlicht nodig om te kunnen groeien. Na twee weken zijn de basilicumplantjes hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
Verse basilicum is heerlijk in soepen, sauzen en salades. Maak zelf basilicumsoep of ga voor een zelfgemaakte verse basilicum pesto. Gebruik basilicum in Italiaanse gerechten, zoals deze spaghetti met tomaatjes en mozzarella of in deze overheerlijke risotto met spinazie.
Stelen van zachte kruiden hebben dezelfde smaak als de bladeren. Denk hierbij aan basilicum, peterselie, koriander, dille en bieslook. De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen.
Basilicum bereiden & bewaren
Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen.
De verzorging
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
De bladeren van de basilicumplant hebben antivirale eigenschappen en worden gebruikt als tonicum, als maagversterkend middel en tegen krampen. Basilicum wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en maagzuur.
Een goede vuistregel is om ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken ten opzichte van de verse variant. Dus als een recept bijvoorbeeld vraagt om 3 eetlepels verse basilicum, dan kun je ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gedroogde basilicum gebruiken.
Basilicum kan je in vele gerechten gebruiken, het kruid is lekker als thee én het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Geen wonder dat het plantje ook bekend staat onder de naam koningskruid.
Basilicum thee maken
Je kan zowel verse als gedroogde basilicum gebruiken. Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken. Kies een beplantingsplaats die goed draineert en met een goede luchtcirculatie om schimmelziekten te verminderen.
Over het algemeen heeft basilicum een kruidige smaak met een zoet aroma. De typische smaak van basilicum is lichtzurig en laurierachtig met een licht peperige achtergrond. Kenmerkend voor basilicum is de geur die vergelijkbaar is met kruidnagel en anijs.
Basilicumthee bij astma, griep en bronchitis
Basilicum is een natuurlijk middel als je last hebt van je ademhaling. De reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen in het kruid zorgen voor schone luchtwegen. Daarnaast zal het kruid alle stoffen die griep veroorzaken uit je lichaam verwijderen.
Vader der soorten basilicum
De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Zaaien en planten
Dit maakt het verpotten makkelijker: je kunt gewoon het hele bakje in een grotere pot met potgrond zetten. Na het voorzaaien kan het nodig zijn om de plantjes uit te dunnen zodat de stengels genoeg ruimte krijgen om uit te groeien. Uitdunnen kan vanaf het moment dat de plantjes twee blaadjes hebben.
Als de plant eenmaal een hoogte van 30cm heeft bereikt kan je beginnen met oogsten. Je kan de gehele plant gebruiken of vlak boven 2 bladeren de stengel doorknippen. De plant zal nu van de ene stengel 2 nieuwe creëren en zo doorgroeien. Basilicum heeft de eigenschap om snel weer terug te groeien.
Wanneer je een plantje meerjarige basilicum hebt gekocht of gezaaid, dan kan dit na half mei buiten worden geplant. Dit kan in de vollegrond. Als je meerjarige basilicum echter wilt overwinteren, dan kan je het beter in een potje planten.