Een bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet, die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt en naar binnen afwijkt. Een bunion wordt als licht, gemiddeld, groot of ernstig geclassificeerd, afhankelijk van de omvang van de gemeten hoek bij de teen. Een hoek van 20° of meer wordt als afwijkend beschouwd.
De behandeling van een hallux valgus begint meestal met aangepast schoeisel. In het beginstadium kan het vervangen van te smalle of puntige schoenen door schoenen met meer ruimte voor de tenen ervoor zorgen dat de pijn verdwijnt en de hallux valgus niet toeneemt. Bredere schoenen verminderen de druk op de knobbel.
Oorzaken knobbel op voet
Zo hebben mensen met een brede voorvoet en/of artritis meer kans om een voetknobbel te ontwikkelen. Het dragen van hoge hakken en te strakke schoenen kunnen tevens boosdoeners zijn voor scheefgroei van het middenvoetsbeentje.
Allerlei oorzaken
Vaak is de oorzaak van de bult een stukje bot of kraakbeen dat uitsteekt. Dit kan komen door (beginnende) slijtage van een of meerdere gewrichtjes van de middenvoet. De knobbel kan ook ontstaan door beschadiging: er is een keer iets op de voet gevallen of er is iemand op gaan staan.
Bij klachten als gevolg van een hallux valgus tijdens het wandelen is het raadzaam om wandelschoenen met een stijve zool en extra afwikkeling te gebruiken. Hierdoor wordt de buiging verminderd van het gewricht waardoor de klachten afnemen.
Wat precies de oorzaak is van hallux valgus is onbekend. Dan heeft u er vaak al op jonge leeftijd last van. Die kan aangeboren zijn, door reuma ontstaan of op oudere leeftijd door zwakte van de voetspieren. Uw voet beweegt dan anders als u loopt, met meer druk op uw grote teen.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
U ziet een glad bobbeltje aan uw vinger, pols of voet. Het kan er opeens zijn, of langzaam zijn ontstaan. Er kan meer vocht in het ganglion komen, waardoor het bobbeltje groter wordt. Meestal geeft een ganglion geen klachten.
Behandeling Hallux Valgus (conservatief)
Een conservatieve behandeling van de Hallux Valgus kan er voor zorgen dat de klachten afnemen en dat de standsafwijking niet of minimaal verergert. Een conservatieve behandeling kan er nooit voor zorgen dat de teen weer helemaal recht komt te staan!
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, dus hard en glad. Maar het kan ook voelen als een harder of wat stugger plekje dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook voelen als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Wat zijn slechte schoenen? Alle schoenen die uw voeten niet juist ondersteunen zijn slechte schoenen. Teenslippers, instekers, sloffen en rubberlaarzen zijn dus uitstekende voorbeelden van ongezond schoeisel!
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.
Een hallux valgus hoef je in veel gevallen niet te laten opereren. Een operatie is overigens ook niet aan te raden. Het is zeer ingrijpend en het kan maanden duren voor je weer goed kunt lopen. Bovendien kan de scheefstand weer terugkomen, omdat er niets aan de oorzaak van de scheefstand is gedaan.
In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Een bult is dus een ophoping van lymfevocht. Je krijgt trouwens ook een bult als je je arm stoot. Een bult op je hoofd zie je extra goed omdat de huid daar strak over je bot zit. Soms kunnen door het stoten ook de bloedvaten beschadigen.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Een lipoom heet ook wel een vetbult.Het is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Een lipoom kan overal in of op het lichaam voorkomen, zolang hier maar vetcellen zitten. Een lipoom kan langzaam groeien en varieert in grootte van een aantal millimeters tot meer dan tien centimeter.
Bij hallux valgus heeft de grote teen een afwijkende stand: het middenvoetsbeentje vóór de grote teen staat naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten (= valgusstand). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de grote teen. Deze knobbel wordt 'bunion' genoemd.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een lagere hak heeft en een bredere pasvorm.
Als u zittend werk heeft, kunt u meestal na twee tot vier weken weer beginnen.Als u staand werk heeft, kunt u meestal na zes tot acht weken weer beginnen. Autorijden mag u in de eerste zes weken niet, tenzij u een automaat rijdt en u links geopereerd bent.