Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Met stip op nummer 1 staan de bejaarden- en kinderverzorgers. Maar liefst 11 procent van hen krijgt tijdens hun loopbaan te kampen met een depressie. Zij zijn de hele dag in de weer om voor anderen te zorgen: eten geven, wassen en verzorgen behoren tot de dagdagelijkse taken.
1. Directeur of CEO van een grote onderneming. Als directeur van een groot bedrijf verdien je twee tot drie keer meer dan de gemiddelde werknemer: 9.253 euro bruto per maand.
Leuke beroepen die goed verdienen zijn medisch specialist, advocaat, onderzoeken Klinische Chemie, commercieel directeur, accountant, programmeur, liftreparateur, wetenschapper, piloot en belegger. Lees meer over welke beroepen goed verdienen…
Kelners en barmannen trekken aan het kortste eind. Zij verdienen zo'n 2.475 euro bruto per maand. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, huishoudelijke hulpen, kassiers en ticketverkopers verdienen gemiddeld minder dan 2.600 euro per maand. De horeca staat zowel op één als op twee bij de slechtst betaalde sectoren.