Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Standaard krijg drie stuks per persoon, maar je kan dit zelf aanpassen. Grote croissant of chocoladekoek. Assortiment luxe mini koffiekoekjes. Standaard krijg je er drie per persoon, maar je kan dit zelf aanpassen.
Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Reken per persoon 3 hapjes tijdens het eerste uur.Daarna tel je 2 hapjes per persoon per uur.Voor een volwaardige maaltijd voorzie je 12 à 15 hapjes per persoon.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Het Voedingscentrum heeft hier een vuistregel voor bedacht: "Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters." Een toef slagroom van 35 kilocalorieën maakt het helemaal af.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
" Drie ultrabewerkte koekjes per dag hebben een negatieve impact op uw gezondheid op de lange termijn", zegt Dr. Hameed. De suiker kan tandbederf veroorzaken, zegt ze, terwijl de intense zoetheid van veel van de koekjes van vandaag zelfs onze smaakvoorkeur in de loop van de tijd kan veranderen, wat betekent dat we verwachten dat al het eten (zelfs hartig) zoet smaakt.
Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Soort evenement:
Cocktailparty: Voor een staande cocktailparty waar fingerfoods de hoofdmoot vormen en er geen andere substantiële maaltijd wordt geserveerd, plan dan 10-12 stuks per persoon per uur . Gemengd evenement: Als uw evenement fingerfoods als voorgerecht voor een maaltijd omvat, streef dan naar 3-5 stuks per persoon.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Mini gebakjes: Plattekaastaart
Zeker bij grotere hoeveelheden. Daarom vragen wij om desserts goed op tijd te bestellen. Wij rekenen altijd een 2 à 3 mini desserts per persoon.
Bak de boterkoek in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek 15-30 minuten afkoelen en snij dan voorzichtig de rand los. Zet de boterkoek in de vorm nog minimaal 3-4 uur in de koelkast om op te stijven en snij daarna in 16 puntjes of meerdere kleine stukjes. Genieten maar!
Er zitten 136 kilocalorieën in 1 punt (30 gram) boterkoek.
Ga aan de slag met peulvruchten, gezonde desserts en/of lekkere groentesoepen. Hou tussen de maaltijden je energie op peil met gezonde tussendoortjes als je hier behoefte aan hebt. Varieer met (vers) fruit en melkproducten zoals yoghurt of platte kaas. Ook groenten zijn ideaal tussendoor, zoals rauwkost of soep.
Volgens de voedingsrichtlijnen van 2020-2025 heeft een 50-jarige vrouw ongeveer 1800 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. Er zijn echter veel factoren die deze schatting beïnvloeden, waaronder medicijnen, activiteitsniveau, genetica en vetvrije lichaamsmassa (de massa van het lichaamsvet minus het totale gewicht).
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Hoeveel gram eet een volwassene? Voor een avondmaaltijd wordt vaak uitgegaan van 450 tot 500 gram per persoon. Natuurlijk is elke persoon anders, dus bedenk globaal wie er een hapje mee gaan eten. Zijn het allemaal krachtpatsers, dan kan het zo maar zijn dat ze 600 gram of meer op kunnen.
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Brood en bijgerechten
Het is aangeraden om zo'n 300 g aan bijgerechten per persoon te voorzien. Daarbij is het een goed idee om die hoeveelheid onder te verdelen in 150 g aan groentenen aardappelen en 150 g pastasalade. Als je stokbroden aankoopt reken je best ongeveer 1/3 stokbrood per persoon.
Een voorbeeld voor een pak koekjes: als er 4 koekjes in een pak zitten, is een portiegrootte van 1, 2 of 4 koekjes (afhankelijk van de voedingswaarde) het meest praktisch – in plaats van 3 koekjes, waardoor er maar 1 koekje in het pak zou zitten.
Veel bakkers maken ze iets groter, waardoor het aantal calorieën toeneemt. Ongeacht welk koekje je kiest, is matiging de sleutel. 3 Eet niet rechtstreeks uit de doos. Haal een enkele portie eruit (meestal 1-2 koekjes ), zet de verpakking weg en eet alleen wat je eruit hebt gehaald.
Een hoog suikergehalte kan leiden tot gewichtstoename en pieken in de bloedsuikerspiegel. Portiecontrole: let op de portiegroottes. In plaats van meerdere koekjes te eten, beperk je jezelf tot één of twee . Op deze manier kun je nog steeds genieten van een traktatie zonder buitensporige hoeveelheden calorieën binnen te krijgen.