Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Si tu te fais un plat de blâmes, il faut que tu sois prêt à le déguster. Wie z'n billen brandt, moet op de blaren zitten. On récolte ce que l'on sème.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Les petits ruisseaux font les grandes rivières.
Être betekent 'zijn'. We gebruiken het veel om onze nationaliteit of ons beroep te noemen, of om mensen en dingen te beschrijven. Avoir betekent 'hebben'. We gebruiken het om onze leeftijd te noemen (anders dan in het Nederlands, dat daarvoor het werkwoord 'zijn' gebruikt), of om te praten over dingen die we bezitten.
''t Geen men niet weet, deert het herte niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben' (Tuinman I, 331). Vgl.
“Quand le vin est tiré, il faut le boire”
Betekenis: Wie A zegt moet ook B zeggen.
Want wie niet waagt, wie niet wint. Qui ne joue pas ne gagne pas.
d.w.z. uitstekend, voorspoedig gaan. Vgl. (als) gesmeerd gaan1) of als (de) gesmeerde bliksem gaan2).
d.w.z. iemand, die eens iets nadeeligs heeft ondervonden of eene fout heeft begaan, zorgt wel, dat dit geen tweede maal geschiedt.
Ik spreek geen Frans. - Je ne parle pas français.
Iets met de Franse slag doen betekent 'iets haastig en slordig doen, iets afraffelen'. Met de Franse slag kwam al in de zeventiende eeuw voor.Het woord slag verwijst hier eigenlijk naar het slaan met een lange zweep bij de dressuur van paarden.
- Comment ça va ? (- Tout va bien !) : -Hoe gaat het? (-Alles goed!)
Met de mond vol tanden staan.
Niet weten wat te zeggen.
Wat je oog niet ziet, je hart niet deert. Wanneer je iets niet weet, kan je daar ook niet bezorgd om zijn.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen. Daar is niet iedere Nederlander het mee eens.
Onder Fransen (mannelijk enkelvoud: Fransman, vrouwelijk enkelvoud: Française) worden de volgende personen verstaan: bezitters van de Franse nationaliteit. de autochtone inwoners van Frankrijk en Franse emigranten en hun nakomelingen.
Frankrijk, vanwege de zeshoekige vorm ook l'Hexagone genoemd, is naar oppervlakte het grootste land binnen de Europese Unie (EU) en qua inwoners het op een na grootste land, na Duitsland.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer.In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
joli, jolie 1mooi, aardig, leuk, knap: c'est du joli het is me wat moois!
Het begroeten in het Frans. Wanneer je als Nederlander een Fransman begroet, is de kans groot dat je simpelweg 'bonjour' (hallo) of 'salut' (dag) zegt.