Kortwieken is de handeling waarbij aan één zijde de belangrijke veren van de vleugel van een vogel worden afgeknipt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Deze belangrijke veren worden de slagpennen van de vogel genoemd. Het kortwieken is een pijnloze handeling, die vaak wordt vergeleken met nagels knippen.
Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
Het kortwieken van je vogel kan namelijk voor- en nadelen hebben. Veel mensen geven aan dat het onnatuurlijk is om je vogel te (laten) kortwieken. Ook kan de vogel minder goed wegvliegen voor gevaar. Vaak zijn veel nadelen van het kortwieken gebaseerd op het slecht knippen van de vleugels.
Hoe kortwieken:
Houd de kip met duim en wijsvinger vast bij de basis van de vleugels. Strek één vleugel volledig uit, zodat de veren goed zichtbaar zijn. De buitenste, lange veren zijn de slagpennen. Deze veren worden gekortwiekt.
Kniel op de grond en hou de vogel stevig maar voorzichtig vast. Vouw rustig één vleugel open. De grote veren zijn de slagpennen. Knip met een schaar een tiental grote en volgroeide slagpennen tot iets meer dan de helft weg.
Wanneer één vleugel van de vogel gekortwiekt wordt, raakt een dier uit balans als hij probeert te vliegen. Een nadeel kan zijn dat de borstspier bij een jonge vogel zich uit verhouding ontwikkelt. Ook kan een vogel in geval van nood (bijvoorbeeld de aanwezigheid van een roofdier) niet vluchten.
Hoe knippen
Zorg ervoor dat de vogel goed vastgehouden wordt en dat de vleugel op de juiste wijze gespreid wordt. Controleer voorafgaand aan het kortwieken op de aanwezigheid van bloedpennen. Kortwiek beide vleugels en doe dit zo symmetrisch mogelijk. Kortwiek uitsluitend de slagpennen en nooit de broekpennen.
Volwassen vogels ruien 1 tot 2 maal per jaar. Hoelang het effect van het kortwieken aanhoudt is daarom ook sterk afhankelijk van het tijdstip waarop de vogel gaat ruien. De frequentie van kortwieken is daardoor 1 tot 4x per jaar. De eigenaar kan het beste zelf in de gaten houden wanneer een behandeling weer gewenst is.
Veel mensen schijnen te denken dat geknipte veren in een paar maanden weer aangroeien, terwijl dat bij de meeste soorten minstens een half jaar kan duren. Bij de grotere soorten kan het zelfs meer dan een jaar duren. Het is ook niet alleen een kwestie van wachten tot de veren weer aangroeien.
2. Kleurrijk. Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat!
Sommige krielkippen kunnen uitstekend vliegen en bereiken een hoogte van tien tot twaalf meter. Grotere kippen kunnen maximaal twee tot drie meter hoogte bereiken. Eigenlijk vliegen kippen niet echt. Ze springen en fladderen, maar vallen vrij snel weer naar beneden.
Het beste antwoord. Een haan kan alleen vliegen als hij schrikt, hij vliegt dan laag en een kleine afstand.
De nagels van een vogel slijten aan de zitstok, of aan de bodem van een kooi. Wanneer de nagels niet of slecht slijten, moeten ze worden geknipt. Een vogel met te lange nagels kan zichzelf verwonden en de nagels blijven gemakkelijk ergens achter haken.
Bij kortwieken worden de lange slagpennen van een van de vleugels afgeknipt. Deze groeien na de rui weer aan en het kortwieken zal hierdoor elk jaar herhaald moeten worden. Eenden voelen niets van het kortwieken. Veren kun je vergelijken met nagels of haren van mensen.
Leewieken is een lichamelijke ingreep, want hierbij wordt een middenhandsbeentje (met daaraan vast de slagpennen) geamputeerd. De duim, met daaraan drie slagpennen, blijft behouden. Dit is definitief en kan dus nooit meer aangroeien. De ingreep wordt uitgevoerd hij de zeer jonge vogel (tot drie weken).
Bij het groeien van een veer ontstaat in de epidermis (bovenhuid) een klein uitsteeksel. Het uitsteeksel wordt groter en langwerpiger. De buitenste laag van het uitsteeksel vormt een beschermende schede, waarbinnen de veer zich verder ontwikkeld.
2.600 veren hebben en in oktober iets meer dan 1.500. Ondanks dat veren erg licht zijn, vormen ze een verrassend groot deel van het lichaamsgewicht van de vogel.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden.
Pauwen kunnen enigszins vliegen.
opstijgen. daken nestelen.
Vaak worden parkietjes bij de verkoop gekortwiekt. Hierbij worden de vleugels aan één of twee kanten ingekort. De vogel voelt hier, mits juist uitgevoerd, niets van. Wanneer de vleugels zijn gewiekt, kan de vogel zeer beperkt vliegen.
Ontsnapte kippen hebben minder kans om te overleven, waardoor het soms verstandig kan zijn om het vliegen te belemmeren. Voorkom daarom vliegen door kortwieken. Hierbij worden de buitenste veren, de slagpennen, van de vleugel afgeknipt.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.