De sinaasappelboom is een groenblijvende citrusboom met een productieve levensduur van 50-60 jaar. Sommige goed verzorgde sinaasappelbomen kunnen wel 100 jaar of ouder worden. De sinaasappelboom (Citrus x sinensis) is een lid van de Rutaceae-familie.
Sinaasappelopbrengst per hectare. De gemiddelde gezonde en volwassen sinaasappelboom produceert 200-350 sinaasappels. Ervaren sinaasappelboeren kunnen echter na jaren van oefenen tussen de 400 en 600 sinaasappels per boom oogsten.
Een volwassen sinaasappelboom kan tot 2 m hoog worden.
De oogstperiode van de sinaasappel of appelsien is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt van eind oktober tot en met eind mei (ongeveer een half jaar).
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Bomen die schade oplopen door vorst, zeer hoge temperaturen of knaagdieren hebben speciale snoei nodig. We hoeven niet te snoeien als de schade gering is en alleen geïnfecteerd blad en jonge scheuten heeft. Maar wanneer een strenge vorst grotere takken heeft aangetast, is voorzichtig snoeien noodzakelijk.
Tropische planten zijn zowel geschikt voor een moderne strakke tuin als voor een stoere tuin of een romantische tuin vol bloemen. Uw sinaasappelboompje voor buiten past er perfect in.
Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren.
De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om 'natte voeten' te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.
Daarom worden in Nederland geen sinaasappelbomen gekweekt, en de enkeling die als hobby een sinaasappelboom heeft, kweekt deze vaak in een kas of in een pot (om in de winter binnen te zetten). Sinaasappelbomen geven de voorkeur aan lichte tot middelzware bodems, met goede drainage en vrij van stilstaand water.
Sinaasappelboom kopen vanaf € 69,95 | Bomenbezorgd.nl.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
Het doel is om jonge, gezonde en mooie takken van 1-2 jaar oud te selecteren. We snijden 4-5 takken van verschillende boomdelen. We hebben ze ingekort tot 20-25 cm. We verwijderen de bladeren van de onderste 2/3 van de takken en dompelen de onderkant van de takken in een wortelgroeihormoonoplossing.
Jaarrond verkrijgbaar
Sinaasappel is het hele jaar verkrijgbaar.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals Israël, Spanje en Marokko. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
De schil van de vrucht smaakt zoet maar het vruchtvlees is zuur. De Calamondin kan als handfruit gegeten worden maar wordt vaker verwerkt in diverse gerechten en likeuren. Deze heerlijk geurende plant kan prima dienst doen als kamerplant. Kan tegelijkertijd bloem, beginnende vruchten en volgroeide vruchten dragen.
Valencia wordt ook wel de sinaasappelstad van Spanje genoemd omdat de vele sinaasappelbomen een heerlijke geur door de stad verspreiden wanneer deze in bloei staan. De zon schijnt hier bijna altijd en het strand is om de hoek. Valencia is na Madrid en Barcelona de derde stad (en mijn favoriete stad) in Spanje.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
De winterhardheid van een citrusboom wordt voor een groot deel bepaald door de soort. De winterhardste citrussoort is de wilde citroen (Citrus trifoliata of Poncirus trifoliata). Deze citrusbomen kunnen temperaturen tot ongeveer -30 graden Celsius overleven. Zelfs zaailingen van de wilde citroen kunnen vorst verdragen.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Kersenbomen en pruimenbomen bloeien beide wit en zijn volkomen winterhard. Abrikozen, perziken en amandel hebben roze bloesems. Deze fruitbomen plant je het best op een warme en beschutte plaats.