Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen een woonoppervlak van 53m² per persoon bewonen. Jongeren tussen de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar starten gemiddeld op een woonoppervlakte van 56m².
Gemiddeld heeft een Nederlander 53 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio's en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. In de Randstad is het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten.
Toevoeging van 7 december 2022: het cijfer van 65 vierkante meter woonruimte per persoon in Nederland is afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS rectificeerde het cijfer in oktober van dit jaar: gemiddeld hebben inwoners van Nederland 53 vierkante meter huis per persoon.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
Een gemiddeld 1-persoonshuishouden heeft een woonoppervlakte van 88 m2. Maar in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen is de oppervlakte van de woning van alleenstaanden gemiddeld minder dan 70 m2. Drie kwart van de stellen met kinderen heeft een woning met minimaal 100 m2.
Gemiddeld is er per woning nog maar 87 m² voor de voor- en achtertuin samen. Deze trend zet de komende jaren door. Woongenot wint het daarmee van de tuin, stellen de onderzoekers. In 1900 moesten nog gemiddeld 4,5 bewoners een rijtjeswoning van 100 m² met elkaar delen.
Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen een woonoppervlak van 53m² per persoon bewonen. Jongeren tussen de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar starten gemiddeld op een woonoppervlakte van 56m².
In het tweede kwartaal van 2021 is de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland gestegen naar 410.000 euro. Dit is een recordbedrag met een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is ook de grootste stijging sinds de metingen zijn gestart in 1995.
Waar de gemiddelde perceelsoppervlakte in de jaren '50 nog 187,3m² was, is dit in 2010 tot en met 2019 nog gemiddeld 131,7m². De oppervlakte is daarmee tegenwoordig 29,7% kleiner. Gemiddeld daalt de perceeloppervlakte per decennium met 5,6%.
De gemiddelde woonoppervlakte per Nederlander is met 53 vierkante meter veel lager dan jarenlang gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontdekte vorige maand dat het in een eerder onderzoek 12 vierkante meters te veel had berekend.
Volgens deskundigen zijn er dan ook heel wat huizen waar meer mensen in passen. Die 65 vierkante meter woonruimte per persoon is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn hele gezinnen die op 50 m2 wonen, maar ook alleenstaanden die een groot huis 'bezetten'. Voor veel mensen is zoveel ruimte hebben een bewuste keuze.
De woonkamer: het ruimtegevoel van je woonkamer wordt bepaald door verschillende factoren. Maakt je woonkamer deel uit van een groter geheel met de keuken en/of de eetkamer? Is er sprake van een verhoogd plafond of vide? De gemiddelde woonkamer is tussen de 20 à 30 m2 groot.
Het woonoppervlak in Amsterdam is in 2017 gemiddeld 49 vierkante meter per persoon (vroeger werd dat niet bijgehouden). In de rest van het land is dat 65 vierkante meter.
Voor woonruimtes met een klein woonoppervlakte (circa 60 m2 of minder) zien we hetzelfde patroon als bij de huurmarkt, namelijk dat woonhuizen een iets hogere prijs hebben dan appartementen met hetzelfde woonoppervlakte.
een grote woning bestaand uit één ruimte, die de bewoner naar eigen inzicht kan indelen. een woning bestaande uit twee of meer bouwlagen in een groter gebouw. woning op de bovenste verdieping van een appartements- of flatgebouw.
Wat kost een stukje Spaans vastgoed gemiddeld? Momenteel bedraagt de gemiddelde prijs, zowel voor nieuwe als gebruikte woningen, €1.749 per vierkante meter. Dit is het bedrag waar je aan moet denken als je een stukje van het Spaanse vastgoed wilt bemachtigen.
De bedombouw in 160 x 200 voorkomt aan de andere kant dat je te veel ruimte nodig hebt in de slaapkamer om het lekker comfortabel in te richten. Je hebt in principe voldoende aan 6 tot 7 vierkante meter, als je geen kast in de slaapkamer zou plaatsen.
De gemiddelde grootte van een vrijstaande villa is ongeveer 8 x 12 meter. Dit is een veelvoorkomende maat voor het echte 'villagevoel'.
Een appartement dat na 2015 werd gebouwd heeft een gemiddelde oppervlakte van 70 vierkante meter, blijkt uit cijfers van het CBS. Appartementen die tussen 1995 en 2015 werden gebouwd waren gemiddeld 22 vierkante meter groter. Eengezinswoningen die na 2015 zijn gebouwd zijn gemiddeld 143 vierkante meter groot.
De gemiddelde Belg leeft vandaag op 100m2. Vijf jaar geleden was dat nog 130m2, terwijl de woonoppervlakte 10 jaar geleden rond 160m2 schommelde.
Wat is een grote tuin? Laten we om te beginnen even vaststellen vanaf welke oppervlakte we spreken van een grote tuin. Wij spreken zelf over een middelgrote tuin vanaf 250 m2 en over grote tuinen vanaf 1500 m2.
Van de totale oppervlakte van Nederland is 54 procent (2,2 miljoen hectare) in gebruik als landbouwterrein, en 13 procent (0,5 miljoen hectare) als bebouwingnoot1 en verkeersterrein. Bebouwd terrein bestaat voornamelijk uit woon- en bedrijventerreinen.
2005 was het keerpunt: vanaf dat jaar werden de woningen weer kleiner. In 2005 telde een woning gemiddeld 126 vierkante meter, terwijl dit vorig jaar nog maar 114 vierkante meter was.