Langs de gehele kust, waar het strand toegankelijk is, kun je jutten. De beste plek is tussen de vloedlijn en de hoogwaterlijn (waar het water bij de laatste getijde is gekomen) bij afgaand tij. Zeker na een storm uit de windrichting zuidwest en noordwest is de kans groot dat de zee wat voor je heeft achtergelaten.
Jutten of jatten
Volgens de wet is jutten verboden: alles wat op het strand wordt gevonden, moet naar de strandvonder of de politie worden gebracht. De strandvonderij bewaakt de stranden en wanneer er goederen aanspoelen, worden die veiliggesteld door de strandvonder.
Als je gaat zoeken naar schelpen, moet je de windrichting goed in de gaten houden. Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven.
Bekende spots in Zeeland om schelpen en haaientanden te vinden zijn de Kaloot bij Vlissingen en de stranden tussen Het Zwin en Breskens.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Cadzand en Nieuwvliet is bekend om zijn haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953.
Dit is wellicht de beroemdste en gewildste verzamelschelp. Ooit stond hij bekend als de zeldzaamste schelp ter wereld.
De Noordzee is een toplocatie voor schelpdieren. De zee is ondiep, redelijk veilig en bulkt van het voedsel. Op onze stranden kan je daarom wel een paar honderd soorten schelpen en slakken vinden. Bijna de helft is verbazingwekkend oud, vaak enkele duizenden jaren.
Strand Bloemendaal aan Zee ligt vol zeesterren: "Wauwsers, nog nooit zoveel gezien!" Delen van het strand van Bloemendaal aan Zee liggen bezaaid met zeesterren. Veel strandgangers verwonderden zich er vandaag over tijdens hun wandeling in het heerlijke zonnetje.
Heel af en toe spoelen er nog waardevolle spullen aan. Wel vind je na een flinke storm veel plastic en ander afval op het strand. Dat strandjutten nuttig is, is een ding wat zeker is.
Waar kun je goed strandjutten? 'Jutten kan overal langs de Nederlandse kust. Daar waar zee en wind vrij spel hebben, en er bij storm een flinke deining is, spoelen de meeste spullen aan.
De zeesterren houden het niet lang vol op het droge, na een paar minuten worden ze slap en gaan ze dood. Wie de diertjes wil redden, kan ze een handje helpen. "Zie je ze aanspoelen? Dan kun je ze gewoon oppakken en terug in de zee leggen", aldus de bioloog.
Het strand van Bloemendaal aan Zee ligt bezaaid met duizenden zeesterren. De zeedieren zijn waarschijnlijk door een harde aanlandige wind aangespoeld, zegt zeebioloog Johan Craeymeersch van Wageningen Marine Research. "Dat is niet uitzonderlijk.
Grootste zeester ter wereld
Er bestaan in de wereld ruim 1900 soorten zeesterren. Van zandkleurige tot felblauwe en van hele kleintjes tot grote exemplaren met tientallen armen. De grootste zeester die ooit is gevonden, is de Midgardia Xandaros, had een doorsnede van 170 cm en leeft in de golf van Mexico.
Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.
Je vindt er zeepokken, mosselen, zeesterren, zeepissebedden, slakken, krabbetjes en zee-anemonen. De voedselrijkdom van de strekdammen en het kustwater is de reden waarom er altijd wel vogels op het strand zijn. In de zomer zijn dat meeuwen, sterns, bontbekplevieren of strandplevieren.
Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand. Voor het behouden van de kust wordt namelijk zand gespoten. Dat houdt in dat zand in de zee wordt opgezogen om daarmee stranden te verbreden. Fossielen komen soms uit het diepe door de stroming aan land spoelen.
De grote schelpen heten officieel doopvontschelpen. Ze zijn vaak meer dan 1,5 meter lang en kunnen 250 kilo wegen. Omdat ze heel zeldzaam zijn worden ze beschermd. Vanwege die zeldzaamheid zijn de reuzenschelpen ook veel geld waard.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
Naast ratten staan zoetwatermosselen ook op het menu van een aantal vogelsoorten (bv. Blauwe Reiger en Zwarte Kraai). Ook Waterhoen en Meerkoet eten vaak mosselen, al gaat hun voorkeur vooral uit naar de kleinere driehoeksmosselen.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
Herken de tanden van een witte haai aan hun brede, driehoekige vorm. Als je een haaientand hebt die plat is en de vorm van een brede driehoek heeft, dan heb je mogelijk de tand van een witte haai vast. Er zouden ruwe kartels moeten zitten langs het blad van de tand en hij zou ca. 3,5-7 cm lang moeten zijn.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
“In eerste instantie omdat ze zich met hun sterk klevende buisvoetjes kunnen vasthechten aan je lichaam. Als je de zeesterren dan lostrekt, kunnen ze te veel buisvoetjes verliezen. Daarnaast kunnen mensen ook bacteriën en chemicaliën van bijvoorbeeld zonnecrème doorgeven aan de dieren.