Een volvulus van de dunne darm veroorzaakt plotselinge aanvallen van hevige buikpijn (kolieken), misselijkheid, braken en een opgezette buik. Een volvulus van het sigmoïd geeft buikpijn en een opgezette buik. Daarnaast is het wegblijven van de ontlasting en winden een belangrijk signaal.
Informatie volvulus
Een volvulus komt in Nederland gelukkig weinig voor. Meestal komt de volvulus voor bij hele jonge kinderen. De oorzaak is meestal dat de aanleg van de darm gestoord is waardoor de darmen niet op de normale positie in de buik komen te liggen. Hoe vaak dit precies voorkomt is niet helemaal bekend.
een opgezette buik; braken, het braaksel wordt steeds donkerder van kleur en lijkt steeds meer op ontlasting; het wegblijven van ontlasting en winden; geen darmbewegingen en geen darmgeluiden, er is sprake van een “stille buik”.
Soms kan de darm rond zichzelf draaien, waardoor de passage van de stoelgang én de bloedtoevoer worden afgeklemd. Stukjes darm kunnen ook in elkaar schuiven (invaginatie) en zo aanleiding geven tot een obstructie. In geval van darmverlamming (paralytische ileus) liggen de spieren van de darmwand stil.
Bij een darmknoop blijft de oorzaak meestal onbekend. Het kan ontstaan als gevolg van een aangeboren aandoening. Dan ontstaan de klachten vaak al een maand na de geboorte. Een knoop in de darmen kan ook veroorzaakt worden als het laatste deel van de dikke darm (sigmoïd) wat langer is dan normaal.
buikpijn; bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen; de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek; de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad; onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Een darminfarct, ook wel mesenteriaal ischemie, treedt op bij een afsluiting van een slagader in de darmen. Dit ziektebeeld gaat gepaard met ernstige klachten. Omdat het klachtenpatroon niet eenduidig is, wordt een darminfarct vaak (te) laat ontdekt.
Bij een malrotatie liggen de darmen verkeerd in de buikholte. Het is een aangeboren afwijking, waarbij de darmen niet goed gedraaid zijn. Hierdoor kunnen de darmen zijn ingesnoerd of afgesloten door de ophangbanden. De dunne darm kan ook zo gedraaid zijn (steeldraai) dat de bloedtoevoer afknelt.
Een kortdurende hevige krampende pijn in de buik die in aanvallen optreedt, noemt men koliekpijn. U heeft tijdens een aanval hevige pijn en kunt vaak niet stil blijven liggen of zitten. Soms bent u er misselijk bij met braken of heeft u diarree. Na enige tijd zakt de pijn weer wat af en is het weer draaglijk.
Je darmen zijn altijd in beweging. Maar niet bij een ileus: dan liggen ze stil, of zijn ze helemaal afgesloten. Dat geeft niet alleen pijn, maar zorgt er ook voor dat er geen voedingsstoffen meer in je bloed worden opgenomen. Daarom is een ileus een ernstig probleem, dat snel verholpen moet worden.
Een obstructie wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Na een vervelend voorval kun je een knoop in de maag voelen. Je voelt je bijvoorbeeld gekwetst of gepasseerd en bent daar boos of verdrietig om. Tegelijk reageert het lichaam met verkramping. In de buikstreek voelt dat aan als een knoop in je maag.
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel 'spastische darm' genoemd, hebben gevoelige darmen. Een geringe vulling van de darm (met gas of ontlasting) geeft al een pijnlijk gevoel in de buik. Bij PDS kan zelfs een lege darm pijn doen.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Wanneer je de koliek niet tijdig ontdekt of behandeld,kan koliek een dodelijke afloop hebben. Wanneer er wordt gewacht op de dierenarts is het verstandig om, wanneer mogelijk, met het paard aan de hand te stappen. Echter is dit vaak bij heftige koliekaanvallen niet mogelijk.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Als het zuurstoftekort langer dan zes tot acht uur duurt, sterft de darm af. De darm gaat dan lekken (perforatie) en dit leidt tot een buikvliesontsteking (peritonitis). Een stolsel in één van de aderen van het maagdarmstelsel kan ook voor een acute afsluiting zorgen (veneuze trombose).
Een buikvene trombose is een bloedprop in een ader in de buikholte, die zuurstofarm bloed richting het hart vervoert. De bloedprop blokkeert het bloedvat geheel of gedeeltelijk, waardoor patiënten zich meestal presenteren met buikpijn.
Sommige mensen kunnen buikklachten hebben die veroorzaakt worden door het dichtdrukken van de bovenste darmslagader bij de ademhaling door het middenrifbandje; het zogenaamde arteria coeliaca compressie syndroom.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.