U voelt een verdikking en/of pijn in de onderkaak of vlak voor het oor. De pijn en/of verdikking komt in aanvallen. Een aanval kan een paar uur duren. De klachten beginnen vlak voordat u gaat eten of tijdens het eten.
Een chronische ontsteking van de onderkaakspeekselklier uit zich meestal als een stevige, duivenei grote zwelling aan de binnenzijde van de kaakhoek. Bij voelen is de ontstoken speekselklier is in de regel weinig pijnlijk en goed beweegbaar.
Om de zwelling te verminderen is het belangrijk de keel/nek warm te houden. Wanneer de speekselklierontsteking wordt veroorzaakt door speekselstenen kan massage helpen. Soms verdwijnen de speekselstenen door deze massage, maar vaak is een operatie noodzakelijk om de stenen te verwijderen.
Klachten die bij een speekselklierontsteking ontstaan, zijn: zwelling, pijn en een droge mond.
Een ontsteking en een gezwel zijn bij het lichamelijk onderzoek door een arts goed vast te stellen. Vaak kan een aanwezige steen in een afvoerbuis aan de binnenzijde van de wang of onder de tong worden gevoeld. Soms zijn wat bijkomende onderzoeken nodig zoals een echografie, punctie, sialografie of MRI.
Oorzaken en symptomen
Als u speekselklierkanker heeft, is vaak de enige klacht een zwelling ter plaatse. Daarnaast komen in sommige gevallen de volgende symptomen voor: pijn aan het oor, in de onderkaak of mond. verlamming in het gezicht, door uitval van de aangezichtszenuw.
De meest voorkomende klachten bij speekselklierkanker zijn een zwelling in het gezicht en een verlamming van het gezicht. De verlamming in het gezicht zit vooral bij het oog en in de mondhoek. De zwelling kan pijn doen, maar dat hoeft niet altijd. Niet alle mensen met speekselklierkanker hebben klachten.
Door de ontsteking zwelt de betreffende speekselklier op, wat gepaard gaat met roodheid en pijn. De pijn wordt heviger als de patiënt de mond opent voor bijvoorbeeld eten of praten.
Aan beide kanten van het gezicht bevindt zich voor en onder het oor een speekselklier: de oorspeekselklier. In het Latijn heet de oorspeekselklier 'glandula parotis'. Ook onder de onderkaak bevindt zich aan beide zijden een speekselklier, die de 'glandula submandibularis' wordt genoemd.
Functie en ligging van de speekselklieren
de oorspeekselklier (glandula parotis; ligt voor het oor beiderzijds bij de kaakhoek) de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis; ligt onder de kaakrand beiderzijds) de ondertongspeekselklier (glandula sublingualis; ligt onder de tong in de mondbodem beiderzijds).
Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft.
Wat is de oorspeekselklier
De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor bij de kaakhoek. De klier is met de vingers alleen te voelen bij een zwelling of ontsteking. De uitvoergang waardoor het speeksel in de mond komt, ligt in het wangslijmvlies tegenover de kiezen in de bovenkaak.
Een gezwel in de onderkaakspeekselklier kenmerkt zich door een bobbel onder de kaakrand, nabij de kaakhoek. In ongeveer 65 % van de gevallen is het een goedaardig gezwel. Kwaadaardige gezwellen van deze speekselklier komen dus voor, maar minder vaak dan goedaardige gezwellen.
Kanker en de behandeling van kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak gaat je uithoudingsvermogen achteruit, neemt je spierkracht af en ben je erg moe. Ook psychisch kan het zwaar zijn. Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is óók goed voor je lichaam en geest.
Speekselklierkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Welke organen dat zijn, hangt af van de soort speekselklierkanker. Meestal ontstaan uitzaaiingen in de longen.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet.
Hoe vaak komt speekselklierkanker voor? Speekselklierkanker is een zeldzame ziekte. In 2022 kregen 188 mensen de diagnose speekselklierkanker.
Verschijnselen. In de meeste gevallen is er sprake van een zwelling in de wang, verhemelte, voor en onder het oor of onder de kaak. De aandoening gaat voor de rest gepaard met weinig klachten. In sommige gevallen doet het gezwel pijn.
Een mucokèle is een zacht bultje in de mond. Een mucokèle heet ook een speekselkliercyste. Vaak gaat een bultje in de mond vanzelf weg.
Er ontstaat vaak een zwelling in de wang, onder de kaak of onder de tong. Bij de kleine speekselkliertjes kan de zwelling zich op het gehemelte of in de mondbodem bevinden. Ook kan pijn ontstaan. Als de tumor in de oor speekselklier is gelegen, kan de motorische aangezichtszenuw uitvallen.
De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt direct onder de huid voor het oor en rondom de kaakhoek. Deze speekselklier bestaat uit een oppervlakkige en een dieper gelegen kwab. Deze klier was vroeger vooral bekend vanwege de bof.
Tijdens de behandeling
Als u onder narcose bent wordt de onderkaakspeekselklier verwijderd via een ongeveer 5 cm lange horizontale huidsnede ongeveer 3 cm onder de kaakrand. In dit gedeelte van de hals lopen een tak van de aangezichtszenuw, de tong- en smaakzenuw. De KNO-arts zal deze zenuwen altijd proberen te sparen.
Genezende behandeling van speekselklierkanker
Als er geen uitzaaiingen in andere organen zijn, dan is er een kans op genezing. Meestal stelt de arts een operatie voor. De arts haalt dan de speekselklier met tumor weg. Vaak krijg je na de operatie nog bestraling.
Het is vaak niet duidelijk hoe speekselklierkanker ontstaat. Wel is bekend dat bepaalde zaken de kans erop kunnen vergroten: bestraling van het hoofd, de hals of de borst op jongere leeftijd. radioactieve straling.
Ook kunnen uitzaaiingen van huidkanker in de speekselklier aanwezig zijn. Wanneer u speekselklierkanker heeft, kunt u last krijgen van pijn, uitval van de aangezichtszenuw en zwellingen in wang, voor en onder het oor of onder de kaak.Bij uitzaaiingen kunt u ook zwellingen in de hals krijgen.