Bij een bloedblaar is het blaasje gevuld met bloed. Een bloedblaar doorprikken is gevaarlijk aangezien de kans op infectie dan erg groot wordt en het bloeden ook lastig is te stoppen. Daarom moet je een bloedblaar dus nooit doorprikken.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Een bloedblaar ziet er niet wit uit, maar krijgt een rode kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog donkerder. Bloedblaren zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een kleine, maar ook een grote bloedblaar krijgen.
Bij een gesloten blaar is de huid intact. Er is helder vocht zichtbaar onder de huid. Zit er bloed onder de huid dan is er sprake van een bloedblaar.
De beschadiging van de huid gaat in het geval van een bloedblaar door een bloedvaatje heen. Hierdoor vult het blaasje op je huid zich met wat bloed. Bloedblaren zijn erg pijnlijk, maar verdwijnen in de meeste gevallen weer als je er niet te veel aan zit.
Kan men ook een bloedblaar doorprikken of niet? Bij een bloedblaar is het blaasje gevuld met bloed. Een bloedblaar doorprikken is gevaarlijk aangezien de kans op infectie dan erg groot wordt en het bloeden ook lastig is te stoppen. Daarom moet je een bloedblaar dus nooit doorprikken.
Helaas is de oorzaak van het ontstaan van bloedblaasjes onbekend. Ze komen wel vaker voor bij mensen boven de dertig. Ze ontstaan meestal spontaan. Met de Decomedical coaguleren wij het bloedblaasje.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.
Aangezien bloedblaasjes onschuldig zijn, hoef je ze dus niet te behandelen. Ze verdwijnen niet vanzelf en je kunt ze helaas ook niet zelf verwijderen. Je kunt het ontstaan daarnaast niet afremmen of voorkomen.
Dicht laten
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren die je niet storen. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden door aarde en stof en besmet raken.
Soms kan een open blaar infecteren. De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt gelig vocht uit de wond. In dat geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten. Hoewel het zelden voorkomt, kan een geïnfecteerde blaar een ontsteking van de lymfebanen en plaatselijke lymfeklieren (bv.
Blaren genezen meestal vanzelf of na de behandeling van de blaar. Uiteindelijk zal het wondkorstje loslaten en zal er nieuwe huid over de wond groeien. Afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar kan dit enkele dagen tot weken duren.
De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen.
De buitenste laag van blaren beschermt de wond tegen verdere druk of voorkomt infectie door vuil en bacteriën. Jammer genoeg doen blaren pijn en kunnen ze openbarsten bij nog meer druk en wrijving. Dit leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.
Petechiën zijn rood of paars van kleur en niet groter dan een paar millimeter. Ze kunnen pijnlijk zijn. Petechiën worden vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening en daarom kunt u naast de rode vlekken op de huid ook andere symptomen ervaren, zoals: Blauwe plekken.
Pemphigus en bulleus pemphigoïd zijn ziekten waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Het zijn heel zeldzame auto-immuunziekten die plotseling kunnen ontstaan zonder duidelijke aanleiding. Bij auto-immuunziekten valt het afweersysteem onderdelen van het eigen lichaam aan.
Seniele angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn voorbeeld Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.
Haemangioma senilis (angioma senilis, bloedvin) (patientenfolder) WAT IS EEN HAEMANGIOMA SENILIS ? Een ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis) is een klein helder-rood bultje. Het ontstaat doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat.
Angiomen of ouderdomshemangiomen (cherry angiomen) zijn rode vlekjes die ontstaan op de huid door een opeenhoping van kleine rode bloedvaatjes. Het is onschuldig, maar kan esthetisch storend zijn.
Brandblaren kun je ook beter niet doorprikken. Het blaasje dat op de huid ontstaat zorgt voor bescherming van het nieuwe huidlaagje dat zich onder de blaar ontwikkelt. Heb je erg veel last van de brandblaar, kun je deze doorprikken.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
De behandeling van een blaar moet vooral gericht zijn op het voorkomen van mogelijke infecties. Als de blaar zich op een ongunstige plek bevindt, zodat deze steeds pijn doet als je schoenen draagt, kun je die best doorprikken. Doe dat met een naald die je eerst met alcohol hebt gesteriliseerd.