Waar het ook vochtig is, is in de vriezer. Steek je statische kleding een half uurtje in de vriezer en poof, weg statische schokken!
Was uw kleren met een beetje azijn (niet te vaak, in verband met de rubbers van de machine) of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt antistatisch.
Vlak voordat je je trui aandoet, haal je een metalen kledinghanger door de binnenkant van je trui. Het metaal ontlaadt, de statische lading verdwijnt, en je kan daarna schokvrij naar buiten. Heb je geen metalen kledinghanger? Met een ander metalen voorwerp bereik je hetzelfde effect.
Het neerzetten van planten met een groot bladoppervlak helpt ook tegen statische elektriciteit. Deze maken de kamer net wat vochtiger. Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
Spray wat water op de plekken van je kleding die het vervelendst plakken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken. Er bestaan ook speciale “antistatische sprays” die je kan kopen. Wat je ook kan gebruiken is bodylotion.
Statische kleding wordt veroorzaakt door het drogen of dragen van (meestal synthetische) stoffen die elektrische lading verzamelen. Er ontstaat een elektrostatische lading in jouw kleding doordat verschillende stoffen tegen elkaar wrijven.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Vermindert het aantrekken van stof en beschermt apparaten tegen de opbouw van statische elektriciteit.
Waarom heb je dan vaker met statische elektriciteit te maken in de winter? Elektriciteit verplaatst zich minder goed in droge lucht en in de winter is de luchtvochtigheid meestal lager dan in de zomer. Daar zorg je misschien zelf extra voor door de verwarming verder op te stoken en de lucht te verdrogen.
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
Folie kun je antistatisch maken door in het productieproces diverse ionisatiebalken te monteren die de eventuele opbouw van statische elektriciteit in de folie neutraliseren. KIVO Plastic Verpakkingen maakt hier ook gebruik van. Deze balken worden frequent onderhouden om de werking te garanderen.
Statische kleding door de droger
Synthetische kledingstukken kunnen statisch uit de droger komen, waardoor je de hele dag “knettert”. Daarom is het veel beter om synthetische kleding op de waslijn te hangen. Dit is niet alleen beter voor de kleding, maar het voorkomt ook het statisch worden.
#8 Kies voor natuurlijke materialen.
Zo draag je bij aan een duurzamere modewereld én heb je minder last van statische kleding. Materialen als katoen en linnen gaan schokken namelijk juíst tegen.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Voorbeelden hiervan zijn de stoffen polyamide, acryl en wol. Als je een wollen trui uittrekt, kun je de statische elektriciteit vaak zelfs horen in de vorm van geknetter! Stoffen zoals katoen, linnen en leer veroorzaken veel minder snel statische elektriciteit.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Algemeen wordt er aangehouden dat 60 volt gelijkspanning en 48 volt wisselspanning (50 Hz) de maximale veilige spanning is. Maar een stroom van 6 mA door je hart is dodelijk.
Bij spanningen zoals 230 VAC van het lichtnet is er echter sprake van zowel een enorme stroomsterkte die kan worden geleverd (in de orde van honderden tot duizenden ampères) als een spanning die hoog genoeg is om een dodelijke stroomsterkte door de persoon te laten lopen.
Gevolgen van een elektrische schok
Bij een elektrische schok trekken zijn spieren namelijk heel sterk samen en kunnen ze scheuren. Als een spier heel erg krachtig samentrekt, kunnen er zelfs botbreuken optreden. Je kind kan door een elektrische schok ook brandwonden oplopen op de zogenaamde contactplekken.
Statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Zoals je trui die wrijft tegen je bureaustoel bijvoorbeeld. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je 'statisch' wordt.