Hoe vaak bezoek je het consultatiebureau? In het eerste half jaar na de geboorte van je kind kom je bijna elke maand op het consultatiebureau: met 1, 2, 3, 4 en 6 maanden oud. Het tweede half jaar kom je één keer per 2 maanden: met 7, 9, 11 maanden.
De Jeugdgezondheidszorg volgt alle kinderen in onze regio vanaf hun geboorte tot hun achttiende jaar. Je kunt bij ons terecht met vragen over het opgroeien, de gezondheid en de opvoeding van jouw kind. We helpen je als dat nodig is: wij zijn er voor jou en je kind. Wees welkom op het consultatiebureau.
Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.
Een medewerker komt thuis langs voor een hielprik en een gehoortest. Wij krijgen de geboorte door via de gemeente. Samen kijken we tijdens een huisbezoek naar de gezondheid, onder andere de groei en ontwikkeling van je kind. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.
Je gaat in totaal ongeveer 13 keer naar het consultatiebureau. De eerste keer is je baby 4 weken oud, de laatste keer ongeveer 4 jaar.
Hoe vaak bezoek je het consultatiebureau? In het eerste half jaar na de geboorte van je kind kom je bijna elke maand op het consultatiebureau: met 1, 2, 3, 4 en 6 maanden oud. Het tweede half jaar kom je één keer per 2 maanden: met 7, 9, 11 maanden.
U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten. Ook krijgt uw baby inentingen tegen kinderziekten op het consultatiebureau.
Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau?
Bij een eerste kind duurt dit huisbezoek meestal een uur. Als je al kinderen hebt en weet hoe het consultatiebureau werkt, duurt het korter.
Wanneer je baby 3 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. Hij krijgt dan niet één, maar twee prikken. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op hetzelfde moment krijgt je kindje de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte.
Dit heb je nodig: Het Yunio groeiboekje (óf de GroeiGids) die je hebt gekregen tijdens de 22 wekenprik (of tijdens het eerste huisbezoek van de jeugdverpleegkundige) De vaccinatiekaarten. Schone luier(s) en billendoekjes.
Bescherming tegen infectieziektes
In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.
Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.
Het consultatiebureau bestaat uit verschillende specialisten die zorg en informatie leveren, zodat jij als ouder krijgt wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Daarnaast is het bureau gratis en ze zijn verplicht om problemen die te maken hebben met de ontwikkeling van je baby te signaleren.
Wat zijn de kosten? Er zijn geen kosten verbonden aan het consultatiebureau.
Het is een instelling waar je gratis advies kunt krijgen en waar de gezondheid en ontwikkeling van jouw kindje in de gaten wordt gehouden. Het consultatiebureau is voor alle kinderen vanaf de geboorte tot 4 jaar toegankelijk.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
'Zieke' kinderen worden vanuit het consultatiebureau terecht verwezen naar de huisarts. Bij 'gezonde' kinderen die worden verwezen naar aanleiding van screeningsonderzoek, ontwikkelingsonderzoek of biometrie, levert verwijzing via de huisarts geen toegevoegde waarde op.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Op een consultatiebureau krijgen de kinderen ook de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Er zijn ongeveer 880 locaties in Nederland waar de vaccinaties gegeven worden.
De verpleegkundige neemt een weegschaal mee, voor als je je kind wil laten wegen. Het intakegesprek duurt ongeveer een uur.