Je mentaal welbevinden wordt voor een deel bepaald door hoe goed je je voelt en door de positieve emoties die je ervaart. Het gaat dan over positief en optimistisch zijn, zelfvertrouwen hebben en je goed in je vel voelen. Positieve gevoelens beschermen je namelijk tegen moeilijkere momenten.
Om geestelijk actief te blijven kun je je hersenen dagelijks aan het werk zetten, ofwel 'hersenjoggen', bijvoorbeeld door het oplossen van puzzels of het doen van braingames. Maar er is meer dat je kunt doen om de bovenkamer scherp te houden, bijvoorbeeld: Elke dag ademhalingsoefeningen doen.
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
Veel mensen denken dan aan gewichtheffen, maar wandelen is ook goed. Als ik mensen met psychische klachten aanraad om te gaan sporten, denken ze vaak als eerste aan de sportschool. Maar fitness is niet de enige vorm van beweging, wandelen, fietsen en dansen vallen er ook onder.”
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Gemoedstoestand en emoties
Onder emoties verstaan we het gevoel naar aanleiding van een reactie op een bepaalde gebeurtenis [6]. Mensen die regelmatig sporten en bewegen ervaren minder angstige en depressieve gevoelens [2]. Een belangrijke kanttekening bij dit effect is dat het niet voor iedereen geldt.
Onze geestelijke gezondheid wordt beïnvloed door vele interne en externe factoren, zoals onze emoties, onze omgeving en mentaliteit. Stress bijvoorbeeld kan een belangrijke belemmering zijn voor een goede geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheid wordt ook beïnvloed door onze cognitie en cognitieve toestand.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Hoe ga je hiermee om en hoe blijf je gezond? Vaak denken mensen bij gezondheid aan je lichamelijke gezondheid, maar in werkelijkheid is je mentale gezondheid net zo belangrijk. Deze twee hebben namelijk zeer veel invloed op elkaar. Deze invloed kan positief, maar ook negatief zijn.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Mentaal sterk zijn betekent dat je in staat bent om je gevoelens, gedachten en gedrag effectief te beheersen. Je neemt de leiding over jezelf en neemt de nodige stappen om je doelen te bereiken. Mentale kracht heeft veel te maken met veerkracht. Je bent in staat om tegenslagen te verwerken.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen.
Duursporten komen het beste uit de bus voor het verlichten van stress. Als je buiten wilt sporten kun je bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of wandelen.
Bij een angststoornis heb je veel spanning in je lijf, maar je brein interpreteert dit als reden om (overmatig) alert te zijn. Dit zorgt vervolgens weer voor nog meer spanning. Beweging zoals hardlopen kan de spierspanning verlagen en de vicieuze cirkel doorbreken.
Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt.Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt. Als je je lusteloos voelt heb je waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan je stemming verbeteren!
Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten. Zeker wanneer je last hebt van een verkoudheid geeft de combinatie van geplooide longen en een hoestprikkel vaak de aanleiding tot gigantische hoestbuien zodra je plat op bed ligt.