We weten allemaal dat je nooit rechtstreeks naar de Zon moet kijken. Dit kan je je ogen erg beschadigen en je kunt zelfs blind worden.
Zonlicht is ontzettend fel. Daarom is het gevaarlijk om zonder speciale bril in de zon te kijken. Als je dat te lang doet, kun je zelfs blind worden! Het lukt je vaak ook niet om je ogen goed open te houden als je richting de zon kijkt.
In ons oog zit een lens die als zo'n brandglas werkt. Die lens zorgt voor een scherp beeld op het netvlies, al dan niet geholpen door een brillenglas, maar een scherp beeld van de zon geeft een ernstige brandplek - met mogelijk blijvende schade en slechtziendheid tot gevolg.
Het zonlicht doet er dus 150.000.000 / 300.000 = 500 seconden over om ons te bereiken, dat is 8 minuten en 20 seconden. Wij zien de zon dus zoals ie er iets meer dan 8 minuten geleden uitzag.
Last van zo'n irritante nies die net niet doorzet? Kijk dan even in de zon of een andere felle lichtbron, en weldra schalt het bevrijdende 'hatsjie' in het rond. Dit volksgeloof bevat zeker een kern van waarheid, maar lang niet iedereen gaat van licht niezen. Ongeveer een kwart van de mensen doet dat.
Gezondheid! Niezen is nuttig, want het reinigt de neus en de longen. Als je niest gaan je ogen meestal vanzelf dicht, maar niet omdat ze er anders uit zouden vallen – da's een fabeltje. Er zijn wel mensen die met de ogen open kunnen niezen.
Daardoor worden er verschillende spieren in beweging gebracht, zoals een behoorlijk sterke samentrekking van de ribbenkast en de longen. Daardoor ontstaat de nies. Een gevolg van het niezen kan zijn dat je kippenvel krijgt. Doordat tijdens het niezen warmte aan de omgeving wordt afgegeven, ontstaat kippenvel.
Sungazing is zeer gevaarlijk. 'Hij geeft het voorbeeld van een zonsverduistering. 'Als 95 procent van de zon verduistert, ontstaat een halo. Die is heel mooi om naar te kijken, maar zonder beschermende film is zelfs dát genoeg om blijvende brandwonden op je netvlies te krijgen.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming. Boven vlak land is meestal 40 km het meest haalbare zicht. Zichten beneden 1000 m komen voor tijdens zware neerslag of in mistsituaties.
Het heeft te maken met zenuwen in het gezicht die worden geprikkeld (in dit geval door de zon). De zenuwen van de ogen en de neus liggen dichtbij elkaar. Door zo'n sterke prikkel als het zonlicht kunnen beide zenuwen worden geprikkeld: je knijpt je ogen dicht en moet ook nog niezen!
Niezen doe je normaal gesproken omdat iets je neusslijmvlies irriteert. Een stofje bijvoorbeeld, of pollen. Licht zelf kan je slijmvlies niet irriteren, maar toch moet je niezen.
Lichtschuwheid, ook fotofobie genoemd, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in zijn oog of ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. In de oogheelkunde komt lichtschuwheid onder meer voor bij acuut glaucoom, uveïtis, achromatopsie en albinisme.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Een violette oogkleur komt vooral voor bij mensen met albinisme. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan pigment in de cellen waaronder ook die van de ogen welke het pigment melanine ontbreken.
Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn.
Bij langdurige blootstelling aan de zon, komen de stralingen dieper de huid in. De huid breekt hierdoor sneller het collageen af dan normaal en hierdoor ontstaan sneller rimpels. De elasticiteit en stevigheid gaan achteruit. Vergelijk de huid met een elastiek dat je in de zon legt.
Zonnestaren, of zonnekijken ("sungazing" in het Engels), is het rechtstreeks in de zon kijken voor het doen toenemen van geestelijke en lichamelijke gezondheid, rust, vrede, helderheid, geheugen, en meer. Het zou zelfs kunnen leiden tot de mogelijkheid om zonder de inname van vast voedsel te leven.
En dus verbrand je wel degelijk calorieën met niezen. Niet veel, maar toch. Na drie keer niezen ben je twee calorieën kwijt. Het is normaal dat je zeker twee of drie keer op rij niest, omdat je zo die bacteriën kwijtraakt.
Een arts van de University Hospital Lewisham in Londen legt het gevaar van het inhouden van een nies uit. "Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur.
Je kunt niet niezen in je slaap
Wanneer je ligt, zwellen de membranen in je neus op. Hierdoor wordt je neus gevoeliger voor rondvliegende stofdeeltjes. Toch kan je niet niezen, aangezien de spieren tijdens je REM-slaap volledig 'verlamd' zijn, op de oogspieren na.
Drie keer, morgen mooi weer
Volgens sommige mensen is dit puur bijgeloof en werd het niezen vroeger vaak gezien als een gunstig voorteken voor iets. Er bestaat ook een theorie dat de uitspraak is ontstaan omdat er bij hooikoorts vaak sprake is van mooi weer, waardoor veel mensen meer moeten niezen.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Sterker nog, het is onmogelijk om je ogen eruit te niezen. Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen.
Kietelen: Vouw een punt in een zakdoek en kietel voorzichtig de binnenkant van je neus. Frisse lucht: Soms is het al genoeg om frisse lucht in te ademen. Steek bijvoorbeeld je hoofd uit het raam. Neus knijpen: Knijp en friemel aan je neusbrug terwijl je aan het neuriën bent.