Overmatig stro eten kan tevens verstoppingskoliek veroorzaken. Stro bevat namelijk veel lignine, een onverteerbare vezel. De kans op verstoppingen is groter wanneer een paard veel op stal staat en weinig (vrije) beweging krijgt.
Kuilgras kan ook heel droog zijn, maar het fermentatieproces vindt wel altijd plaats. Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Paarden gaan meestal grote hoeveelheden stro eten als er onvoldoende bronnen van vezels beschikbaar zijn in het rantsoen. Ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag is een richtlijn. Normaal gesproken dien je iets meer kg kuilgras per dag te geven, omdat kuilgras meer water bevat dan hooi.
Verschillende strosoorten zijn daarbij ook verschillend in smakelijkheid; haverstro wordt het liefst gegeten, gevolgd door gerst. Tarwe- en roggestro worden minder graag gegeten. Het effect van het ter beschikking stellen van stro is niet alleen direct, doordat paarden na hun hooi nog steeds wat te knabbelen hebben.
Het pluspunt van stro is dat je paard ervan eet en dus direct een deel van zijn rantsoen binnenkrijgt. Eet je paard veel stro, geef het dan wat minder hooi, anders wordt het te dik. Als je dier regelmatig van de onderlaag eet, gebruik dan liefst geen gerst- of haverstro.
Paarden moeten minimaal 1,25 – 1,5% van hun lichaamsgewicht binnenkrijgen aan droge stof uit ruwvoer. Droge stof is het gewicht van het ruwvoer zonder het deel gewicht aan vocht dat in het voer zit. Voor hooi geldt een percentage van ongeveer 85% van het totaalgewicht.
Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur. Stro ziet er vaak wat geelachtig uit en wordt gebruikt als bodembedekking. Stro kan goed warmte isoleren en is dus ideaal voor bijvoorbeeld konijntjes in een buitenhok.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Antwoord: Om als paardenvoer te gebruiken worden haverstro, gerstestro, tarwestro en koolzaadstro gebruikt. Gerstestro en haverstro worden het meest gebruikt. Haverstro is het beste, aangezien het zachter is en de meeste voedingsstoffen bevat.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
OPSTROOIEN EN UITMESTEN IN DE PAARDENHOUDERIJ
Uit schattingen blijkt dat de hoe- veelheden strooisel op manegebedrijven uiteenlopen van 10-15 kg per paard per dag en dat het merendeel van de paarden gestrooid wordt met lang tarwestro.
De droge stof bedraagt 1 tot 1,5% van zijn lichaamsgewicht. Voordroog bevat minder droge stof, daarvan moet u dus meer geven. Bereken het gewicht van uw paard op MyCavalor.com. Een paard van 600 kg heeft dus 10,8 kg hooi nodig of 15 kg voordroog.
Fourage wordt omschreven als verzamelnaam voor voer en stro voor paarden en vee. Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Gezond afvallen betekent voor een paard een verlies van 1 procent van zijn lichaamsgewicht per week. Belangrijk is hierbij wel dat je paard of pony voldoende voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en sporenelementen krijgt. Wanneer je opeens minder voer geeft dan voorheen, dan is de kans op problemen groot.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Losbreken en overeten aan krachtvoer
Wanneer dit onopgemerkt gebeurt (vooral 's nachts) kan het paard met alle gemak op de meeste plekken een kijkje nemen. Het krachtvoer is dan al snel gevonden. Het komt zeer vaak voor dat paarden zich op deze manier overeten aan krachtvoer met koliek als gevolg.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen.