Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Gaat het in een gebied juist goed met de koekoek, dan is dat dus een positief signaal voor de kwaliteit van leefomgeving. Wie de roep van de koekoek in de buurt van zijn woonplaats hoort mag zich dus dubbel gelukkig prijzen.
Eén koekoek (Selborne) is al overgestoken naar Europa en bevindt zich in Noord-Spanje. Maar alle andere vogels zijn nog in West-Afrika en bereiden zich voor op de loodzware tocht over de Sahara. Het geeft meteen aan dat de koekoeken die al wel in West-Europa en in Nederland zijn gearriveerd, echt de vroege vogels zijn.
De koekoek staat nog als niet bedreigd op de internationale Rode Lijst van de IUCN, maar is in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst gezet.
In Nederland keren ze terug rond half april. Volwassen koekoeken trekken weg na de eileg in juni/juli. Jonge vogels veel later, in september en oktober.
Zit bij het roepen vaak op opvallende plek: speur dus zeker weidepaaltjes, prikkeldraden, de uitstekende takken van dode bomen, struik- en boomtoppen af. De koekoek reageert ook vrij goed op zijn nagebootst gezang, waardoor deze vogel zich redelijk gemakkelijk laat lokken.
De koekoek in het kort
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend).
Een Mechelse koekoek is een kip. Een bijzondere soort, door ons nog nooit in Nederland in een winkel gezien, maar in Belgie gewoon te koop. Een hele smakelijke kip ook, niet helemaal biologisch, maar zeker geen fokbatterij plofkip.
De Koekoek valt gemakkelijk te herkennen aan zijn roep. In de vlucht lijkt hij wel wat op een kleine valk, maar uiteraard mist hij de typische gehaakte roofvogel-snavel. Koekoeken staan er om bekend dat ze hun eieren in andere nesten leggen en het opvoeden van de koekoeksjongen aan andere vogelsoorten overlaten.
De kwartelkoning was vroeger algemeen en stond bij boeren en buitenlui bekend onder volksnamen als spriet, grasknarser, peersneers, schriek en taepert. Inmiddels is het een zeldzame Nederlandse broedvogel van akkers en hooilanden in uiterwaarden en beekdalen.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Alhoewel de koekoeksklokken volledig met de hand worden gemaakt in Duitsland en enkel bestaan uit de meest duurzame materialen uit het Zwarte Woud, hoeft dat niet te betekenen dat alle koekoeksklokken onbetaalbaar zijn. Zo is de goedkoopste koekoeksklok met mechanisch uurwerk al te verkrijgen voor €157,-.
Winterkoninkje. Een onomatopee is een dier dat is genoemd naar het geluid dat hij of zij maakt. De koekoek is een onomatopee, en het winterkoninkje niet, want de koekoek roept 'koekoek' maar het winterkoninkje zegt geen 'winterkoninkje' of iets dat daar ook maar in de verte op lijkt.
De koekoek legt de eieren stiekem in een nest van een andere vogel. Dat doen ze heel snel: binnen tien seconden. De slimme vogels kunnen zelfs de kleur van hun eieren aanpassen, zodat ze niet opvallen in het andere nest. De pleegvogels hebben dat niet door en die gaat lekker zitten broeden.
De pleegouders voeden het koekoeksjong op als hun eigen kind. Een ei in andermans nest leggen heeft voordelen. Omdat de koekoek zich niet om het uitbroeden van eieren en grootbrengen van jongen bekommert, heeft ze tijd voor het leggen van meer eieren. Twaalf eieren of meer zijn heel gebruikelijk!
De griet is beter bekend als de grutto, de koning(in) van de weidevogels. Onze nationale vogel legt haar eieren grotendeels in april, maar zeker ook nog wel in mei. Doorgaans vier stuks, gelegd in een klein kuiltje op de grond, bij voorkeur in een polletje gras.
Het bestand van de koekoek is sterk afhankelijk van de aantallen waardvogels. In veel landen is een teruggang van de koekoek vastgesteld en hij staat als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst. De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt.
Er zijn vogelsoorten (bijvoorbeeld de koekoek), die helemaal geen nest maken en hun eieren in het nest van een ander leggen.
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
Het vrouwtje van de Koekoek houdt tijdens de nestbouw potentiële kandidaten waar de jongen ondergebracht worden al nauwkeurig in de gaten. Ze onderzoekt het nest als de gastouders in spe er niet zijn. Als ze tevreden is (het nest is groot genoeg en de gastouders zijn actief) legt ze haar ei in het nest.
De Waardvogel is het contactblad van de NVWK wat gemaakt wordt voor en door leden. De eerste Waardvogel verschijnt in 1968 en kent daarmee een respectabel aantal jaargangen! De Waardvogel wordt vijf maal per jaar uitgegeven.
Voedsel. Spreeuwen zijn alleseters, maar ze eten voornamelijk insecten en insectenlarven in grasland. In zomer, herfst en winter ook veel bessen en fruit, zoals appels. Op grasvelden en golfbanen zijn zij natuurlijke bestrijders van emelten in de grasmat.
De Archaeopteryx staat bekend als “dé oervogel”, het iconische dier dat tussen de dinosauriërs met veren en de vogels in staat. De Archaeopteryx valt met de gevederde vleugels, een lange dinosaurusstaart en een gebit met kleine scherpe tandjes, tussen de vleesetende dinosauriërs en de vogels in.