Geef je kat voldoende uitdaging. Hij heeft geen behoefte aan een vloer vol speeltjes, maar heeft liever dagelijks een paar andere. Speel minimaal één keer per dag zelf met je kat om hem lekker moe te maken, óók als er andere katten in huis zijn waar hij mee kan spelen.
Als uw kat lusteloos is, geen energie heeft, op andere plekken gaat liggen, anders ruikt, afvalt, slecht eet, vaker braakt of een plukkerige vacht heeft, wijst dit op een ziekte. Ga naar een dierenarts, want een kat is beslist nooit “schoolziek”.
Hoe troost ik een kat? Hoe kunt u uw kat het beste troosten: Probeer regelmaat te houden, zodat het vertrouwen weer terugkomt en geef aandacht door te aaien en gerust te stellen. Schiet hierin niet door, want hierdoor kan de kat ook stress krijgen.
Blijf consequent en blijf dit gedrag negeren, want op een moment zal jouw kat gaan beseffen dat hij er niets voor terug krijgt en zal hij gaan stoppen met dit gedrag. Daarnaast kunnen katten miauwen uit verveling. Probeer dit ook te negeren en beloon je kat met een spelletje met bijvoorbeeld een hengel als hij stil is.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Tip 4: kat laten wennen aan nieuw huis
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving. Voor hun gezondheid en welzijn hebben kittens veel slaap nodig in een rustige omgeving waar ze zich kunnen ontspannen en zich veilig voelen.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels.Sproeien op muren en meubels.Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt.
Kunnen katten huilen? Ja, hoor alleen niet zoals hoomans! We communiceren met onze soortgenoten door te janken. Een behoorlijk belabberd katten geluid.
Maak een veilige slaapplek: Zorg voor een warme, rustige en afgesloten ruimte waar je kitten kan slapen. Dit kan bijvoorbeeld een aparte kattenmand zijn met een zachte deken. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen zijn waar het kitten zich aan kan bezeren en maak de ruimte veilig voor je kitten.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Het kan zijn dat als je je kat aan het aaien bent, dat hij ineens zachtjes in je hand bijt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is zeker lief bedoelt! Als je kat geniet van de aandacht en vervolgens zachtjes in je hand bijt, dan krijg je een 'love bite'.Hiermee geeft je kat aan dat hij je erg lief vindt!
Deze geluiden kunnen vervelend zijn in huis voor je kat: hoge geluiden van elektrische apparaten als rookdetectoren en tv's. geschreeuw en gegil van mensen en dieren.
Valeriaan of kattenkruid kan ervoor zorgen dat katten met stress meer kunnen ontspannen, rustiger worden en dus minder last van stress hebben.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Een relaxte houding
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Je kunt de katten aan elkaar laten wennen door eerst de nieuwe kat te aaien en vervolgens je andere kat. Zo kunnen de katten wennen aan elkaars luchtje. Als de kat op zijn gemak lijkt in zijn eigen kamer, kun je de deur op een klein kiertje zetten. Zorg dat ze nog geen oogcontact kunnen maken.
Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft uw kat of hond een dierenpaspoort nodig. Uw huisdier moet ook een chip hebben.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen.
Een kat straffen helpt niet. Eén van de problemen met straffen is de timing. Het heeft geen enkele zin, en werkt zelfs averechts om je kat te straffen als je bij thuiskomst ziet dat ze bijvoorbeeld de bloemenvaas omgegooid heeft. Een ander probleem met straffen is dat je kat de straf koppelt aan jou.