Je begint dus met een inleiding, waarin je begint met de openingszin en daarna de opbouw van je pleitnota gaat inleiden. Vervolgens komt het middenstuk waarin je begint met een korte feitenschets van de situatie. Daarna worden de standpunten aangehaald en vervolgens worden deze onderbouwd met je argumenten.
Het is logisch om te beginnen met de toedracht en de relevante feiten. Op die manier leidt men de rechter, de tegenpartij en de toehoorders in, in de zaak. Daarna wordt het probleem aan de orde gesteld. Een pleidooi eindigt vaak met een vordering: wat wil je gedaan krijgen en wat vind je dat de rechter moet beslissen.
Een pleitnota is een schriftelijk stuk, waarvan de inhoud tijdens een zitting wordt voorgedragen. In een pleitnota wordt het standpunt van de betreffende partij nader toegelicht. Ook wordt daarin vaak gereageerd op het standpunt van de wederpartij.
In hoger beroep vindt een schriftelijk pleidooi plaats (vgl. art. 4.7 van het Landelijk procesreglement voor civiele dagvaardingszaken bij de gerechtshoven). Bij die gelegenheid dient eiser een pleitnota in van (maar liefst) 72 pagina's, voorzien van omvangrijke producties en een wijziging van eis.
In een pleidooi zet een advocaat of gemachtigde van een partij in een juridisch geschil uiteen hoe de rechter volgens hem zou moeten oordelen. Het pleidooi wordt ook wel een verdedigingsrede genoemd.
Pathos, zegt IJzermans, is bij uitstek een middel om de rechter te boeien. “Zoek een manier om de rechter nieuwsgierig te houden, zodat je de gunfactor krijgt. Je kunt pathetisch zijn in de goede zin van het woord. Bijvoorbeeld de feiten vertellen in de vorm van een verhaal, zoals in een roman.
Vervoegingen: heeft gepleit voor (volt. deelw.) (iemand) met woorden verdedigen of (iets) proberen te bereiken Voorbeeld: `pleiten voor meer p...
In niet-juridische zin wordt het woord pleidooi gebruikt voor elk mondeling of schriftelijk betoog dat tot doel heeft anderen van een bepaald standpunt te overtuigen.
Een pleitnota is dus niet nodig. Aan het begin van de zitting zet de voorzitter de wijze van behandeling nog eens kort uiteen en onderzoekt hij of in dit geval een aangepaste wijze van behandeling is aangewezen. Aan het einde van de behandeling van de zaak op de zitting sluit de voorzitter het onderzoek.
Een pleidooi is een betoog waarin je probeert anderen ergens van te overtuigen en daardoor iets te bereiken. Pleidooi heeft meerdere betekenissen: Pleidooi (recht), een rede voor een rechtbank, tevens een fase in een rechtszaak. Pleidooi (historiografie), emancipatorische geschiedschrijving.
Na de ondervragingen op de terechtzitting houdt de officier van justitie zijn requisitoir. Hierin zet hij de feiten op een rij, geeft zijn mening over het bewijs en eist op grond daarvan een bepaalde straf.
Bij een rechtszaak is een formele dresscode als: Casual Chic, Business of Smart Casual gebruikelijk. Dit zijn dresscodes waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen casual en formele kleding. Leg hierbij het accent op de nette kant, in plaats van op de casual kant.
De wettelijke leeftijdsgrens van 70 jaar voor ontslag van rechterlijk ambtenaren is een passend en noodzakelijk middel om 2 legitieme doelen te behalen: het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het bevorderen van de doorstroming binnen de rechterlijke organisatie.
Alhoewel de president feitelijk de 'baas' is, kan hij geen andere rechters ontslaan en heeft hij geen invloed op beslissingen van andere rechters. De president houdt zich hoofdzakelijk bezig met het uniformeren van de rechtspraak binnen zijn rechtbank.
Een rechtszaak start met een dagvaarding. Dit is een brief aan de rechter waarin staat wat het conflict is en wat de ene partij van de andere partij eist (vordert). Goed om te weten: wanneer u een rechtszaak start doet u dit in een dagvaardingsprocedure via de rechtbank.
U kent het vast wel van televisie: een getuige die voor de rechter verschijnt moet voordat hij het woord krijgt zweren dat hij de waarheid zal spreken. In Nederland worden officiële getuigen ook gevraagd een eed (“Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) of belofte (“Dat beloof ik”) af te leggen.
Ga op gepaste wijze gekleed als je voor moet komen.
Door netjes en zakelijk gekleed te zijn laat zien dat je de rechter en de rechtbank respecteert. Je respectvol gedragen is een belangrijk onderdeel van de etiquette in een rechtbank. Mannen kunnen het best een pak of een jasje met een overhemd dragen.
Is de dader strafbaar? Indien de rechter van mening is dat het feit wettig en overtuigend kan worden bewezen en dat het ook een strafbaar feit is, dan zal hij zich buigen over de vraag of u ook een strafbare dader bent.
Laatste verdedigingsrede. Laatste woorden van de meester. Rechtbankterm. Verdedigingswerk op een kasteel (crypt.)
oproep, pleit, pleitrede, verdedigingsrede. als synoniem van een ander trefwoord: rede (zn) : betoog, oratie, pleidooi, prevelement, redevoering, speech, toespraak, verhandeling, vertoog, voordracht.