Er moeten dan wel gaten worden gemaakt in het worteldoek. Met behulp van een stanleymes kun je een kruis snijden op de plaats waar je een plant wil hebben. Probeer het gat in het worteldoek zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een groot gat snijdt, krijgt onkruid meer kans om te groeien.
We raden u aan het niet af te knippen. Wanneer u het namelijk per ongeluk net te kort afknipt kan er aan de randen alsnog onkruid doorheen komen.
Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes. Duw de grond bij de sleuven goed aan zodat het stevig vastzit. Om het worteldoek extra goed en mooi strak vast te zetten kunt u grondpennen gebruiken. Deze slaat u eenvoudigweg met een hamer door het worteldoek in de grond.
Het advies is om 5 tot 6 cm aan lagen aan de houden. Wanneer je kiest voor een dunnere laag dan zie je het worteldoek en/of ondergrond door de grindlaag een. Wanneer je het te dik legt, dan ervaart men moeite wanneer met fiets of auto eroverheen gereden wordt.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Wij krijgen vaak de vraag: “jullie verkopen gronddoek, maar wat is het verschil met worteldoek?” Gronddoek is eigenlijk hetzelfde als worteldoek. Er worden voor gronddoek dus meerdere namen gebruikt.
Anti-worteldoek is met een goede schaar te knippen. Zet het doek op spanning met een voet en een hand, daar tussen op een groene lijn afknippen. Als je de randen afboordt, bv. met een rand die wat boven het grind uitsteekt, en daarbinnen het worteldoek met grind houdt, heb je geen last van grind in je gras.
Een worteldoek staat ook wel bekend als gronddoek en antiworteldoek, maar het is dus allemaal hetzelfde product. Een worteldoek is een zwart polyester doek dat als voordeel heeft dat het wel water doorlaat maar geen licht en wortelgroei.
Dit geotextiel of stabilisatiedoek kan niet vergeleken worden met worteldoek. Dit doek is een stuk steviger en dikker en daarnaast zijn de vezels niet geweven in banen.
Geef onkruid geen kans met anti worteldoek van Vos Kunststoffen! Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Zowel grind, split als grindmatten zijn waterdoorlatend
Wat een groot voordeel is voor de rioolbelasting bij hevige regenval. Niet alleen het riool profiteert hiervan, maar ook kuilen en plassen zullen niet op ondergronden voorkomen die met grindmatten in combinatie met split en grind zijn gelegd.
U maakt een kruis op de plaatsen waar u wilt planten en snijdt deze in met een stanleymes. Let op dat de plant diep genoeg de grond in kan gaan en dat de wortelkluit goed bedekt is. Een worteldoek is voorzien van gekleurde lijnen, waardoor u de planten op eenvoudige wijze lijnrecht kunt uitzetten.
Het graven van een plantgat
De juiste afmetingen voor een plantgat zijn minimaal anderhalf keer zo breed als de kluit en vijf tot tien centimeter minder diep dan de hoogte van de kluit.
Worteldoek wordt toegepast onder oppervlakte waar makkelijk onkruid kan voorkomen, zoals onder bodembedekkers zoals grind / split of houtsnippers / boomschors. Dit wordt vaak rechtstreeks op de onderlaag aangebracht waar onkruid eenvoudig doorheen kan groeien.
Wil je worteldoek kopen, dan is Hendrik Jan volgens onze experts de beste worteldoek. Dit worteldoek van de tuinspecialist Hendrik Jan is in één stuk van 4 x 5 meter. Het is gemaakt van gevlochten propyleen, het is waterdoorlatend en vormt een uitstekende bescherming tegen onkruid.
Grind aanleggen voor een Grindpad / Siertuin
Ondergrond van zand of grond volstaat meestal voor een tuinpad of terras, gezien de druk belast op deze oppervlakten laag is. Om onkruidgroei tegen te gaan is het verstandig om daaroverheen worteldoek aan te leggen.
Gronddoek, ook wel worteldoek genoemd, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Worteldoek is gemaakt van zwart polyester en het houdt wel licht tegen maar geen water. Het is de manier om te voorkomen dat allerlei onkruiden wortels gaan vormen of zich nog verder gaan verspreiden. De manier om je bestrating,grind of houtsnippers te beschermen tegen allerlei soorten onkruiden.
Dit Anti Worteldoek van GAMMA is gemaakt van Polipropyleen. Dankzij de speciale structuur laat het anti worteldoek wel water door maar geen wortelgroei. Dit stevige worteldoek gaat de groei van wortels tegen en biedt stabiliteit aan de grond. Ideaal om te gebruiken voor het weren van onkruid in de tuin.