Achterbaks is niet open maar stiekem, achter de ellebogen, geniepig of slinks. Een tweede kenmerk: het is niet eerlijk. Men heeft bijbedoelingen of men speelt onder één hoedje. Kortom: je kunt er niet op aan, het is gemeen, gluiperig, gehaaid, slinks, sluw, doortrapt en vals.
Hoe te stoppen met betweterig doen
In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen waarom jij iedereen goedbedoeld advies wilt geven en daarin vrij volhardend bent. Een manier om dit te doen is om je overtuigingen over jezelf, de mensen om je heen en hoe de wereld werkt te achterhalen.
Moeilijke mensen zijn bijvoorbeeld mensen die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, leggen de nadruk op negativiteit, zijn niet helemaal eerlijk of achterbaks, weten het altijd beter, zijn je ontrouw of erg jaloers.
Gezien en gewaardeerd worden. Je afgewezen, gekwetst en aangevallen voelen, heeft vaak alles te maken met de menselijke behoefte om gewaardeerd en geaccepteerd te worden door anderen. We verwachten vaak van anderen dat zij ons zien, waarderen en accepteren en zijn teleurgesteld als onze behoeften niet vervuld worden.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Blijf beleefd, ook in jezelf
Natuurlijk mag je best wel even intern balen van zo'n persoon en er zelfs even op schelden als er door hem of haar iets fout gaat, maar stop daar ook gewoon weer mee. Blijf neutraal over iemand denken: hij/zijn is gewoon wie hij/zij is. Daar kun je niks aan veranderen, dus laat het los.
Mensen die erg negatief zijn, zijn overgevoelig voor kritiek. Ze kunnen het dus niet hebben als jij iets op hun aan te merken hebt, ook al is het niet eens echt kritiek, maar alleen een andere mening. Ook betrekken ze alles op zichzelf, dus voelen ze zich veel sneller aangevallen dan andere.
Stel je grenzen en verdedig ze
Maar je moet wel duidelijke grenzen stellen. Ze beledigen de mensen niet die ze WILLEN beledigen maar de personen die ze KUNNEN beledigen. Als je zelf in de verdediging gaat, dan toon je dat je beledigd kan worden.
Als je jaloers bent, wil je iets hebben wat een ander heeft. Het kan daarbij gaan om materiele zaken of eigenschappen. Maar ook om relaties die iemand heeft met anderen. Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen.
Arrogante of neerbuigende mensen plaatsen zichzelf op een voetstuk. Ze voelen zich beter of belangrijker dan anderen. Vaak demonstreren ze hun meerderwaardigheid door de minderwaardigheid van anderen te benadrukken.
Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
iemand die meent alles beter te weten dan anderen.
Betweters. Heethoofden. Therapeut Karyl McBride heeft echter een andere naam voor ze: kwetsbaar. “Mensen die altijd de neiging hebben om hun gelijk te halen, hebben kwetsbare ego's,” zegt ze.
Het kenmerk van beleren is: uit de hoogte, pedant, betweterig of schoolmeesterachtig een ander voorschrijven, dicteren of adviseren over: hoe het leven eruit zou moeten zien. wat voor keuzes je zou moeten maken of welke keuzes je vooral niet zou moeten maken.