Magnesiumoxide bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor de maaginhoud. Het werkt ook laxerend doordat het water vasthoudt. Het wordt gebruikt bij verstopping en bij maagklachten. Het wordt soms gebruikt bij spierkrampen in kuit tijdens de zwangerschap.
Magnesium heeft als eigenschap dat het zorgt dat water richting je darmen wordt getrokken, wat weer helpt om te poepen. Magnesium citraat is hier het meest gunstig bij. Ik gebruik zelf magnesium citraat in poedervorm van Bonusan en behalve voor de stoelgang helpt het ook bij het inslapen.
Het op gang houden van de ontlasting kan in dat geval een gunstig effect hebben. Waak er wel voor dan niet te veel laxeermiddelen te gaan gebruiken omdat hierdoor PDS klachten soms juist toenemen. Bij sommige patienten zijn magnesium hydroxide tabletten als laxeermiddel dan een goede keus.
Offlabel: Obstipatie
1-2 tabletten 3×/dag. Toediening: De tabletten eerst goed kauwen en dan met een ruime hoeveelheid water doorslikken.
Onvoldoende drinken en vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Samen met onvoldoende bewegen kan dit leiden tot harde ontlasting.
Ijzer- of calciumsupplementen kunnen constipatie veroorzaken bij sommige mensen. Deze supplementen bevatten vaak de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer of calcium. Echter, dit wordt in éen keer geconsumeerd in plaats van verspreid over de dag via de voeding.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen is dat ongeveer 350 mg3. Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijkse voeding genoeg magnesium bevat.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
"Er is heel weinig bewijs dat een extra dosis magnesium slikken voordelen oplevert", zegt de arts tegen de New York Times. Magnesium zit in heel veel dierlijke én plantaardige producten en de nieren controleren hoeveel je ervan uit plast. Een tekort komt onder gezonde mensen dus maar heel weinig voor.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Wanneer slik je magnesium voor het slapen gaan? De beste tijd is ´s avonds, zo'n 2 uur voor je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken. Het wordt aangeraden om niet meer dan 600mg per dag in te nemen.
Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven. Bij de eerste signalen van een magnesiumoverschot is het belangrijk om direct te stoppen met je supplement. Na een paar dagen verdwijnen je klachten.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Drinken: Het is belangrijk om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken; Vezelrijk eten: Vezels houden vocht vast in de darm, waardoor de ontlasting zachter wordt en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Supplement met vezels: U kunt ook extra vezels aan uw dieet toevoegen door middel van een supplement.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.