De buitenmuur schilderen doe je best met twee afwerkingslagen. Let erop dat de eerste laag voldoende kan drogen voor je de tweede laag aanbrengt. Om de werken snel te laten opschieten gebruik je een verfrol voor de grotere oppervlakken. Het precisiewerk kan je doen met een kleine borstel of kwast.
Stappenplan: Gevel schilderen in 3 eenvoudige stappen
Verwijder eventuele mosaangroei. Breng op een ongeschilderde baksteen eerst een primer aan. Gebruik een borstel voor de randen en om de voegen te schilderen. De grote oppervlakken verf je met een langharige verfrol.
Voor het mooiste resultaat adviseren we om minimaal twee lagen verf aan te brengen. Doe de lengte van de muur keer de breedte van de muur en je hebt het aantal vierkante meter. De uitkomst hiervan verdubbel je (wanneer je twee lagen verf gaat aanbrengen) en zo weet je hoeveel verf je nodig hebt.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Je gevel schilderen: een vergunning is niet nodig
Je gevel een nieuwe verflaag geven valt voor de overheid niet onder 'grote aanpassingen van het gebouw' en vereist meestal geen vergunning. De wet zegt dat je voor kunststoftoepassingen soms wél een vergunning nodig hebt en dat de kleur die je kiest …
Nee, je hebt altijd een vergunning nodig als je de voorgevel wilt schilderen. Informeer bij je gemeente welke kleuren en materialen toegestaan zijn. Als je geen vergunning aanvraagt en je buurman dient klacht in bij de gemeente, kan dit gevolgen hebben.
Het voornaamste verschil tussen kaleien en schilderen is dat je met het kaleien van je gevel in één klap zorgt voor gevelbescherming. De kalklaag geeft een goede bescherming tegen vorst, vocht en andere weersomstandigheden waar je gevel aan blootgesteld wordt.
Voor een perfect resultaat is het nodig dat je steeds vertrekt van een droog, egaal en vast oppervlak waarbij alle fouten en mankementen eerst zijn aangepakt. Laat gereinigde muren of nieuw pleisterwerk volledig uitdrogen of pak structurele vochtproblemen eerst grondig aan. In principe is schuren niet nodig.
Met een simpel trucje zijn strepen in je schilderwerk verleden tijd en zul je streeploos verven. Door te zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond, het aanbrengen van een voldoende laagdikte en het werken van nat-in-nat kan het niet meer misgaan en kun je een muur verven zonder strepen.
Breng de muurverf aan met een acrylverfkwast (randen) en roller (grote vlakken). Rol eerst in de horizontale richting, daarna vertikaal om de verf te verdelen en eindig in horizontale richting. (Doe dit per 2-3 banen tegelijk.) Verwijder direct na het schilderen de tape om beschadiging van de verf te voorkomen.
Over het algemeen wordt vijf jaar als vuistregel aangehouden. Het verschilt per situatie of je schilderwerk langer of korter meegaat.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben. TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze. Verf kan al vrij snel, lichtelijk drogen en dan krijg je strepen en vlekken.
Hoe lang duurt het schilderen zelf
Reken op 1 à 2 minuten werk per lopende meter. Reken op 10 à 15 minuten per vierkante meter.
Buitenmuur schilderen prijs
Daarom moet buitenschilderwerk erg zorgvuldig gebeuren. Een beroep doen op een professionele schilder is dus zeker het overwegen waard. De buitenmuur laten schilderen door een vakman kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per m2.
De algemene regel luidt: je buitenwerk schilder je het best om de vijf jaar.
Kies een dampdoorlatende muurverf die speciaal geschikt is voor buitenmuren. Deze verf heeft 2 voordelen. Ze voorkomt dat nat naar binnen dringt en laat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch ontsnappen. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.