Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium.Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Als u wilt letten op uw gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter, want zo krijgt u minder verzadigd vet en calorieën binnen. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) van het bloed.
Toetjes hebben geen voedingswaarde – Fabel
Een toetje bevat verschillende voedingsstoffen. Volle kwark bijvoorbeeld bevat per portie (150 gram) tussen de 12 en gram eiwit (dit kan variëren) en draagt daarmee flink bij aan de gehele eiwitinname.
Bron van vitamine en calcium
Een dessert op zichzelf is niet slecht, wat u als toetje eet bepaalt in grote mate hoe (on)gezond het is. Neem bijvoorbeeld een kommetje magere yoghurt of kwark met fruit. Daar is volgens het Voedingscentrum helemaal niets mis mee.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Fruit als nagerecht
In fruit zitten veel voedingstoffen, zoals vitamine C en foliumzuur. Iedere soort fruit heeft bevat weer andere voedingstoffen. Door te variëren met verschillende soorten vers fruit krijg je de verschillende voedingstoffen binnen.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Melk, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, natuurlijke aroma's, kleurstoffen: annatto en curcumine, calciumcarbonaat.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, water is erg belangrijk en onmisbaar voor ons lichaam!
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
Haal je zuivel uit je voedingsplan, dan is er een kans dat je het omruilt voor simpele koolhydraten wat kan leiden tot extra kilo's. Er zijn gelukkig zat andere alternatieven voor foods met gezonde vetten en eiwitten zoals noten, maar let erop dat je dan niet opeens veel extra calorieën binnenkrijgt.
Zuivelproducten zijn boosdoeners als het gaat om huidproblemen zoals Acne, Eczeem of een rode of schilferige huid. Hoe dit kan? In koemelk zit namelijk veel melkvet en melksuiker, wat door sommige mensen niet makkelijk verteerd kan worden. Klachten zoals buikpijn, vermoeidheid of diarree zijn hier een gevolg van.
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding. Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
'Vla' is meer dan 900 jaar oud!
Het is echt waar. In de dertiende eeuw aten mensen het al. Alleen heette het toen 'vlade' en was het een dunne brede koek. Die koek ging driehonderd jaar later via 'vlae' langzamerhand 'vlaai' en 'vla' heetten.