In de wet staat dat voor drie jaar de huren in de vrije sector jaarlijks mogen worden verhoogd met een maximum van inflatie + 1% (2022: 2,3% inflatie + 1%). Dit geldt voor 1 mei 2021 tot 1 mei 2024. Het inflatiepercentage wordt jaarlijks berekend met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Maximale huurverhoging vrijesectorwoning. Voor 2022 is de maximum huurverhoging voor een vrijesectorwoning 3,3%. De huurverhoging moet uw verhuurder wel met u afspreken in het huurcontract. Het maximum aan de jaarlijkse huurverhoging geldt voor 3 jaar.
Maximale huurverhoging 2022 vrijesectorwoning 3,3%
Voor 2022 (januari tot en met december) is de huurverhoging voor een vrijesectorwoning maximaal 3,3%. De huurverhoging moet uw verhuurder wel met u afspreken in het huurcontract.
Voor vrijesectorwoningen geldt sinds 1 mei 2021 dat er een maximum gesteld wordt aan de jaarlijkse huurverhoging. Dit is voor een periode van 3 jaar (tot 1 mei 2024). Het maximum bedraagt 1% plus de inflatie. Voor 2021 komt dit uit op een maximale huurverhoging van 1% plus 1,4% inflatie = 2,4%.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
Wanneer je een woning wilt verhuren, mag je niet zomaar zelf een huurprijs vaststellen. Je moet eerst kijken of jouw woning een sociale of vrijesectorhuurwoning is. Dit doe je aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Via het puntensysteem dat bij het WWS hoort, stel je vast hoeveel punten je woning waard is.
Door de inflatie zullen de Belgische huurprijzen fors stijgen in 2022. Net als de indexering van de lonen en sociale uitkeringen is de huurindexering gebaseerd op de gezondheidsindex. Deze index wordt in België gebruikt sinds januari 1994. Hij wordt berekend op basis van de consumptieprijsindex.
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.
Bezwaar tegen maximale huurverhoging vrijesectorwoning
Dan kunt u bezwaar maken bij uw verhuurder. Dit kan als de voorgestelde huurverhoging meer is dan maximaal is toegestaan. Wil de verhuurder de huurverhoging niet verlagen naar 3,3%? Dan kunt u een uitspraak van de Huurcommissie vragen.
De verhuurder kan de huur niet zomaar verhogen terwijl het woninghuurcontract loopt. De verhuurder kan de huurprijs wel jaarlijks indexeren indien het huurcontract dit niet uitsluit.
Is jouw inkomen te hoog voor een sociale huurwoning? Dan kun je een vrije sector woning huren. Dit zijn alle woningen die een huurprijs boven € 763,47 per maand hebben.
Met de beoogde ingangsdatum van voorliggend wetsvoorstel, 1 januari 2023, zal per 1 januari 2023 een maximaal huurverhogingspercentage bij ministeriële regeling vastgesteld kunnen worden. Tot 1 januari 2023 is de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector maximaal 3,3% (2,3% inflatie + 1 procentpunt).
Regels voor huurverhoging
In de wet staat dat voor drie jaar de huren in de vrije sector jaarlijks mogen worden verhoogd met een maximum van inflatie + 1% (2022: 2,3% inflatie + 1%). Dit geldt voor 1 mei 2021 tot 1 mei 2024.
Eén keer per jaar mogen wij de huren met een bepaald percentage verhogen. De overheid bepaalt met hoeveel procent we de huur maximaal mogen verhogen. De Woningstichting moet dit jaar de huurprijs verhogen om de kwaliteit van de woningen en in de wijken te behouden en te verbeteren.
De meeste huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3%. De huurverhoging is beperkt tot het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021. Tot 1 juli 2022 mogen de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden.
Kan ik bezwaar maken tegen mijn huurverhoging? U kunt bezwaar maken als de huurverhoging te vroeg komt of als het bedrag te hoog is. Of als uw verhuurder zich niet aan andere regels houdt.
U maakt bezwaar bij uw verhuurder met een bezwaarschrift. Is de verhuurder het niet eens met uw bezwaar? Dan moet de verhuurder naar de Huurcommissie stappen. Of u maakt bezwaar door de huurverhoging niet te betalen.
De maximaal redelijke huur is het maximale bedrag dat een corporatie of andere verhuurder voor een sociale huurwoning mag vragen aan zijn huurder. De maximaal redelijke huur wordt bepaald door het aantal punten berekend door het woningwaarderingsstelsel.
Wettelijke herziening
Bij elke driejarige periode hebben zowel huurder als verhuurder het recht om de herziening van de huurprijs te vragen aan de rechter. Hiervoor moeten ze bewijzen dat de werkelijke huurwaarde van het onroerend goed minimum 15% hoger of lager is dan de huidige huurprijs.
De huurprijs indexeren
De huurprijs mag 1 keer per jaar geïndexeerd worden, behalve wanneer in het contract staat dat er geen indexering gebeurt. De huurprijs mag elk jaar op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract geïndexeerd worden.
ls hoofdregel hanteren wij dat de maximale maandelijkse netto huurprijs gelijk is aan het totale bruto maandinkomen gedeeld door 3,75. Netto huurprijs houdt in de “kale” huurprijs zonder eventuele (voorschotten) energie-, service-, stook- of stofferingskosten. Voorbeeld: uw bruto inkomen bedraagt € 1.800 per maand.
Als verhuurder moet je de huurverhoging aankondigen in een schriftelijk voorstel dat persoonlijk aan de huurder is gericht. Een Modelbrief Voorstel tot Huurverhoging is te downloaden via de website van de Huurcommissie.
Je bent niet verplicht om jaarlijks de huurindexering te volgen. Al raden experten binnen de verhuursector dit niet meteen aan. Zij waarschuwen voor een financiële bittere pil, zowel voor huurder als verhuurder. Door jaarlijks een indexverhoging door te voeren, spreid je de kosten voor je huurders.
Huurders hebben dus het recht om de huurprijsaanpassing naar beneden door te voeren. Tip. De verhuurder is niet verplicht om de nieuwe lagere huurprijs spontaan toe te passen. Het is dus de huurder zelf die de indexaanpassing naar beneden schriftelijk moet aanvragen, het liefst via een aangetekende brief.