Hoe groot moet een parkietenkooi zijn? Een parkietenkooi moet minimaal 50 cm breed zijn en 50 cm hoog. Wil je twee parkieten in één kooi houden? Ga dan voor een kooi van 60 cm breed.
Het verblijf moet minimaal zo groot zijn dat de vogel zijn vleugels naar alle kanten kan uitspreiden. Het is beter als de kooi groter is, zodat de vogel zijn energie kwijt kan. Ook kan je deze kooi weer helemaal volhangen met leuke en vooral kleurrijke speeltjes!
Elke parkiet heeft 65,000cm3 nodig. Een kooi met deze afmetingen is dus geschikt voor maximaal tien vogels. Nota bene: dit is een maximum. Geef uw vogels altijd zoveel mogelijk ruimte.
De minimale afmeting van een kooi in de woonkamer voor één of twee vogels is 80x40x60 centimeter, waarbij de parkieten dan wel regelmatig uit hun kooi moeten kunnen. Meer ruimte is voor de dieren prettiger, kies dus liever voor een grotere kooi voor tenminste twee parkieten.
Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Hoe lang het duurt voor je naar de volgende stap over kunt gaan is voornamelijk afhankelijk van je parkietjes. Als je wil dat je nieuwe parkietje tam is voordat hij los mag, bepaalt dit wanneer je stap twee kunt nemen. Anders is een periode van 2 weken een goede richtlijn.
Catharina parkieten maken niet veel herrie, natuurlijk maken ze wel wat geluid maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ze zijn slim, goed te trainen en rustig van aard. Catharina parkieten worden ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud.
Parkieten zijn slim, amusant en relatief gemakkelijk te trainen en te verzorgen. Veel parkieten zijn van nature bang voor mensen, maar met tijd en training kan deze angst overwonnen worden, en je parkiet kan je gaan zien als een bron van liefde en genegenheid.
Geluk / tevredenheid. Over het algemeen zijn parkieten erg gelukkige en tevreden vogels. Vaak zie je ze een liedje zingen of praten. Ze doen dit als ze gelukkig zijn of zich gezellig voelen.
Een parkietenkooi moet minimaal 50 cm breed zijn en 50 cm hoog. Wil je twee parkieten in één kooi houden? Ga dan voor een kooi van 60 cm breed. Ze hebben zo iets meer ruimte om te klimmen en te klauteren.
Naast één (of meerdere) soortgenoten, hebben parkieten voldoende plaats en beweging nodig om zich thuis te voelen. Een grote kooi en regelmatig vrij vliegen zijn essentieel voor het houden van parkieten. Belangrijk is ook het verschonen van de kooi, het vervangen van strooisel en water, alsook het dagelijkse voeren.
Een fijne plek voor je vogel is ontzettend belangrijk. Is de kooi niet groot genoeg, staat deze niet op de juiste plek of is de kooi niet goed ingericht dan kan de vogel zich uit verveling gaan kaalplukken en zich erg ongelukkig voelen.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Fruitpitten en zaden
De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Alsjeblieft niet roken in de buurt van een parkiet. Is zoals je op elk pakje kunt lezen schadelijk voor de gezondheid en niet alleen voor mensen maar ook voor dieren! En voor vogels in het bijzonder, aangezien ze tere longetjes hebben!
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het is niet verstandig om een vogel tegenover je tv te zetten, een vogel interpreteert bewegende beelden, lichtflitsen etc. heel anders dan wij mensen dat doen. Een en ander zal een gevoel van onrust bij je parkietje geven.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.