Met een IBAN kun je de bankrekening van een persoon identificeren – in binnen- of buitenland. Een BIC/SWIFT-code doet iets anders: die helpt je om een specifieke bank te identificeren bij een internationale overschrijving. Kort samengevat is een IBAN een unieke identificatiecode voor één bankrekening.
Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.
Je vindt je IBAN- en BIC-nummer op je rekeninguittreksels. IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Een IBAN staat gelijk aan een bankrekeningnummer. Het aantal tekens varieert van land tot land, maar het maximum is 34.
De BIC van ING is: INGBNL2A
De BIC wordt ook wel SWIFT-adres of SWIFT-code genoemd.
SWIFT is een soort Whatsapp voor banken
De wereldwijd ongeveer 11.000 aangesloten banken versturen elkaar via het systeem versleutelde standaardberichten, waarmee betalingen worden aangekondigd en afgehandeld en valuta worden omgerekend.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
op uw betaalpas. in het rekeningoverzicht in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. op uw papieren rekeningafschriften.
De Europese Commissie publiceerde op 2 maart 2022 de namen van 7 banken die van SWIFT worden losgekoppeld. Het gaat om VTB Bank, Novikombank, Rossiya Bank, Vnesheconombank (VEB), Promsvyazbank, Sovcombank en Bank Otkritie. In het zesde sanctiepakket wordt ook de grootste bank van Rusland, Sberbank, losgekoppeld.
Waar kan ik een SWIFT- of IBAN -code vinden om een internationale betaling te verrichten? Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U. Meer informatie over SWIFT-codes van andere banken kunt u vinden op www.swift.com.
RABONL2U XXX BIC- / SWIFT-codes - RABOBANK Netherlands - Wise.
Overzicht bic code banken in Nederland
ING: INGBNL2A. Rabobank: RABONL2U. Knab bank: KNABNL2H. Abn Amro: ABNANL2A.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
Voor je geld overboekt controleert de bank of het IBAN bij het bedrijf of de persoon hoort. Je hoeft voor deze controle niks te installeren, bij veel banken is de checker automatisch actief. Je vult het IBAN rekeningnummer in + de naam, dan gaat de rest vanzelf.
Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Via je bankrekening kan je, met een internationale bankoverschrijving, geld overmaken op een rekening bij een buitenlandse bank. Dat kan zowel in euro's als in vreemde valuta's. Andersom kan er met een internationale overschrijving ook geld gestort worden van een buitenlandse rekening op jouw bankrekening.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
SWIFT is een systeem dat internationale betalingen regelt tussen banken in verschillende landen. Het is niet zozeer een systeem dat de betalingen afwikkelt, maar het verzorgt de communicatie tussen de banken. Je kunt het nog het best vergelijken met een soort van WhatsApp, maar dan met versleutelde standaardberichten.
De BIC of SWIFT-code is een belangrijk onderdeel van internationale transacties tussen banken en financiële instellingen. BIC en SWIFT zijn tegenwoordig bijna synoniem aan elkaar: we gebruiken beide codes om de ontvangende bank binnen een geldtransactie te identificeren.
Overboeken met een Wereldbetaling
Een uitgaande overboeking in vreemde valuta of naar landen buiten SEPA in euro, doe je eenvoudig in internetbankieren of de Rabo App. Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode.
Wat is mijn accountnummer? Het accountnummer is een 11-cijferig nummer welke specifiek refereert naar jouw ING Businesscard account. Het nummer vind je in Mijn ING Zakelijk onder het tabblad Creditcards > Meer programmadetails.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Vaak wordt het geld nog dezelfde werkdag bijgeschreven, maar het kan ook een aantal dagen duren, dat hangt af van de begunstigde bank. Wanneer je een Wereldbetaling aanmaakt in Mijn ING, wordt de maximale verwerkingstijd getoond, meestal gaat dit dus sneller.