Een voorbeeld: als je verkouden bent en je neus verstopt zit zeggen we vaak dat we ons eten niet meer proeven. Dit heeft echter niets met echte smaakwaarneming (de 5 basissmaken op je tong) te maken, maar met het feit dat er geen luchtdoorstroming door je neus is.
Wat mensen vaak vergeten is dat je met je neus ruim tachtig procent van de smaken waarneemt. Dat zit zo: wanneer je eet, adem je geurmoleculen uit.
Je tong proeft dus vijf smaken, maar er zijn ontelbaar veel geuren die onze neus kan ruiken. Je neus is veel gevoeliger dan je tong en is heel belangrijk bij het proeven. Houd je neus en ogen maar eens dicht als je iets eet, je proeft dan veel minder goed.
Minder proeven
Geuren van wat we eten en drinken gaan door onze neus. Daar ruiken we ze en zo kunnen we veel verschillende smaken proeven. We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is.
Proeven doe je vooral met je neus, zegt Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde aan het AMC. De smaakpapillen op de tong herkennen vijf basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) maar het is de neus die nuanceert en het verschil aanbrengt tussen een sinaasappel- en een citroensmaak.
Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
Als voedsel in de mond gekauwd wordt, komen er ook geurmoleculen vrij. Deze moleculen bereiken je reukepitheel via de achterkant van de mondholte. Vanuit daar volgen ze dezelfde route naar je hersenen. Dit noemen we 'retronasale geur'.
Geuren werken anders dan beelden en geluiden
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.
De meeste smaakorgaantjes bevinden zich op de tong, gegroepeerd in de verschillende smaakpapillen. Daarnaast bevinden zich losliggende smaakorgaantjes in het slijmvlies van het gehemelte en de keelholte.
We hebben zonet geleerd dat je neus in verband staat met je smaak. Als je dus minder goed kan ruiken met je neus, dan kan je ook minder goed proeven. Daardoor smaakt je eten anders of proef je zelfs helemaal niets als je verkouden bent!
Op de tong vinden we de zintuiglijke receptoren voor smaak, afgeschermd door kleine structuren: de smaakpapillen. Deze receptoren,de smaakknoppen, detecteren de smaakmoleculen en sturen vervolgens informatie over de smaakzin in de mond naar de hersenen. Bij een volwassene bevat de tong circa 500 tot 5000 smaakpapillen.
Dit kost de air up fles
De fles heeft verschillende prijzen, afhankelijk van de kleur en de meegeleverd pods. De vanafprijs bij de officiële website is € 34,95 op het moment van schrijven. Er zijn ook duurdere starterspakketten beschikbaar voor € 39,95.
Ik heb nu 6 smaken van de air up pods geproefd en heb zo mijn voorkeuren. Mijn favoriet is de ijskoffiesmaak, daarna de kersensmaak en als goede derde de pink grapefruitsmaak. Op plek vier komt dan de limoensmaak en die wordt gevolgd door de mango passievruchtsmaak en als laatste de colasmaak.
Een geurpod gaat minstens 5 liter mee en blijft ongeveer een week goed.
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
Vrouwen vinden een frisse, muskusachtige geur ook opwindend, zo blijkt uit het onderzoek. Let ook op wáár je het goedje spuit. Je hebt het meeste kans dat ze je bespringt als je het op je nek, borst, rug, achter je oren of op je pols aanbrengt – dat vindt ze namelijk het meest sexy.
De meeste mannen gaan vol voor bloemige geuren bij vrouwen. De lekkerste vrouwengeur van dit jaar is, volgens het onderzoek, 'My way' van Giorgio Armani. Andere bloemengeuren die hoog scoren op Fragrantica zijn Narciso eau de parfum By Ambrée Narciso en La Vie est Belle Intensément van Lancôme.
Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum hebben we op nummer 1 gezet van de top 10 beste damesgeuren 2022. Coco mademoiselle voor dames is volgens de meeste mannen de beste damesgeur. Het is een zoete frisse geur. Perfect voor in elk seizoen.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.