Als je ouder wordt heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Dit komt doordat je botten dusdanig sneller afbreken dan opbouwen dat je zwakker worden en sneller breken dan voorheen. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf 70 jaar dagelijks een supplement van 20 mcg vitamine D te nemen.
Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.
“Een tekort aan vitamine B12 komt bij ouderen relatief veel voor. Bij jongeren is het zeldzaam, maar bij mensen ouder dan 70 jaar, heeft ongeveer 10% een tekort aan deze vitamine. Meestal wordt het veroorzaakt door het verminderd opnemen van vitamine B12, door bijvoorbeeld ontstoken maagslijmvlies.
Ouderen hebben 1200 milligram calcium per dag nodig. Daarnaast kunnen onvoldoende lichaamsbeweging en een te laag gewicht de kans op botontkalking vergroten. Voor opname van calcium in het lichaam is vitamine D nodig. Bij dagelijks voldoende blootstelling aan zonlicht kan de huid deze vitamine zelf aanmaken.
Davitamon Actifit 65+ is als beste getest door de Consumentenbond op de aanbevolen dosering van vitamine D. Iedereen heeft vitamines nodig. Op elke leeftijd, in elke levensfase.
Als je ouder wordt heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Dit komt doordat je botten dusdanig sneller afbreken dan opbouwen dat je zwakker worden en sneller breken dan voorheen. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf 70 jaar dagelijks een supplement van 20 mcg vitamine D te nemen.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
In het kort
Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden. Vraag je arts om je vitamine B12 gehalte te controleren wanneer je deze klachten bij jezelf herkent.
Het meest recente onderzoek is de promotie van Raoul Kloppenburg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft ook aan dat extra vitamine B6, foliumzuur en B12 mogelijk dementie en kleine beroertes kan voorkomen. Deze vitamines hebben namelijk invloed op het homocysteïne-gehalte in het bloed.
Of u nou van gepocheerd, roerei of gekookt houdt, eieren zijn een geweldig ontbijt voor oudere mensen. Volgens "Verantwoord-afvallen" zitten ze boordevol voedingsstoffen, waaronder voedingsstoffen die het risico op hartaandoeningen helpt te verlagen. Ze zijn ook een geweldige bron van eiwitten.
Eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om: dat is het advies van het Voedingscentrum. 50-Plussers zijn het beste af met de onderstaande hoeveelheden. Een gezonde lijst, want inderdaad: koek en chips staan er niet bij.
voor ouderen: Beperk het gebruik van voedingsmiddelen die veel energie leveren en weinig voedingsstoffen bevatten, zoals frisdrank, alcohol en snacks. Neem meer voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedings- stoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.
'Samenvattend vinden veel ouderen rust, reinheid en regelmaat belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. Ze hechten belang aan routine en van iets doen op gezette tijden. Wat voedsel betreft noemen ze vaak de schijf van vijf en de traditionele Hollandse maaltijd als voorbeelden van hoe je gezond eet.
Het belang van gezond eten voor 65+ers
Wordt u ouder? Dan neemt de eetlust af plus uw smaak en geur is minder scherp. Uw stofwisseling vertraagt en de opname van voedingsstoffen wijzigt. Verder kan door minder beweging de spiermassa verminderen en vetmassa toenemen.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Bij ouderen vermindert de hoeveelheid van vitamine B12 in het lichaam jaarlijks met 18-28 pmol/L. Een normale waarde kan binnen een paar jaar dalen tot het niveau van een tekort. Vandaar dat een regelmatige controle gerechtvaardigd is, met name indien er klachten bestaan die een vitamine B12-tekort doen vermoeden.
Bij ouderen vermindert de productie van maagzuur en hierdoor kan de vitamine B12 niet meer goed worden opgenomen. Atrofische gastritis is ook een oorzaak dat de vitamine minder goed wordt opgenomen. Door artsen wordt bij tekort aan vitamine B12 zelfs gesproken over een vergeten ziekte.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium volgens de zorgwijzer is voor de man 350 milligram per dag.