Bedrijven kunnen via het fietsdiefstalregister controleren of ze gestolen fietsen in- en verkopen. Ook medewerkers van gemeentelijke fietsdepots maken veel gebruik van het fietsdiefstalregister. Zij komen gestolen fietsen tegen als zij (stations)fietsenstallingen opruimen.
Een groot deel van de gestolen fietsen wordt vrijwel meteen weer doorverkocht. De gestolen fietsen worden aan particulieren doorverkocht als goedkope tweedehands fiets. Of de fiets gaat het criminele cirquit in en wordt door opkopers meegenomen. Deze verkopen de fietsen ook weer door aan anderen.
De politie maakt een proces-verbaal op. Ook komt uw fiets in het fietsdiefstalregister te staan. Controleer voordat u aangifte doet of de gemeente uw fiets misschien heeft verplaatst of verwijderd.
Als je kunt bewijzen dat de fiets ooit van jou was en dat je hem minder dan drie jaar geleden door diefstal bent kwijtgeraakt (met een aangiftebewijs), dan moet de fietsenhandelaar de fiets teruggeven. Hetzelfde geldt voor een particulier bij wie je de fiets aantreft. Je kunt eventueel de politie erbij halen.
Alle gevonden fietsen en bromfietsen worden in een gemeentelijke stallingplaats ondergebracht bij de gemeente waar ze werden gevonden. Ze worden bij ons in een register opgenomen en in een fotomap bijgehouden.
Ook de dikte en de zwaarte van een slot tellen mee. Hoe gaat een fietsendief te werk? De wat oudere ringsloten en de meeste kabelsloten zijn meestal niet erg dik en dus vrij kwetsbaar. Deze zijn voor een dief relatief eenvoudig open te wrikken of te knippen met een tang.
Wat zijn de kosten? De kosten voor de registratie van een gestolen fiets zijn € 4,00 voor maximaal één jaar. Na een jaar ontvang je van ons een e-mail waarmee je de regsiteratie kan verlengen.
Wilt u een tweedehands fiets kopen of nagaan of de aangifte van uw gestolen fiets bij de politie al verwerkt is? Gebruik dan ons fietsdiefstalregister om te controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat.
Van de meeste gestolen fietsen wordt geen aangifte gedaan. Doe je dat wel én staat je framenummer geregistreerd, dan heb je ongeveer 1 op 20 kans dat je fiets wordt teruggevonden. Maar we willen je niet ontmoedigen, want er zijn ook genoeg succesverhalen.
'Waar is mijn fiets? ' is gemaakt door Tycho van der Ouderaa, student informatica aan de Universiteit van Amsterdam. De app werkt op een doodeenvoudige manier. Het enige wat je in de app hoeft te doen, is op het moment dat je van je fiets afstapt de app openen en de huidige locatie als parkeerplek toevoegen.
Diefstal van een fiets is strafbaar gesteld in de artikelen 310 e.v. Wetboek van Strafrecht. Naar wettelijke omschrijving staat hier een maximale gevangenisstraf van 4 jaren op gesteld.
Een op je fiets bevestigde gps-zender is verbonden met een simkaart, zoals bijvoorbeeld in je telefoon, die de locatie doorgeeft aan je smartphone. In sommige gevallen kun je op een app zien waar je fiets is én waar die heen gaat, bij andere moet je dat overlaten aan de leverancier van het track-and-tracesysteem.
Deze sticker wordt meestal onder de blanke laklaag aangebracht, zodat verwijdering van een dergelijke sticker duidelijke sporen op het frame achterlaat. De plaats van de sticker kan per merk en type van de fiets verschillen. Doorgaans wordt voor plaatsing van de sticker een zichtbare plaats op de zadelbuis gebruikt.
In de Integrale Veiligheidsmonitor wordt geen getal gepubliceerd. Wel geeft de monitor cijfers voor het percentage mensen dat slachtoffer is van fietsdiefstal en het percentage per 100 inwoners dat fietsdiefstal ervaart. Dat laatste is hoger, omdat één persoon meer dan één keer per jaar slachtoffer kan zijn.
Fietsfabrikant Sparta brengt vanaf eind januari 10.000 e-bikes op de markt met een gps-zender. Via een app kan de eigenaar zien waar zijn fiets is. Bij diefstal of vermissing meld je dit via de app. Vervolgens wordt de fiets opgespoord en teruggehaald.
Sinds enkele maanden kun je bij fietsenmakers ook een GPS laten inbouwen van het Nederlandse bedrijf Tracefy. Die tracker kost 179 euro. Daar komt een abonnement voor connectiviteit bij, dus weten waar je fiets is en andere functies zoals ritinformatie, geofence en bewegingsalarm.
En net als vorig jaar is de e-bike het meest gewild. Er zijn schrikbarend meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Sterker nog; de e-bike wordt het meest gestolen, gevolgd door de 'gewone' stadsfiets.
Als u aangifte doet bij de politie, dan stellen we samen met u de aangifte op. Wij stellen u vragen over het misdrijf en we vertellen wat uw rechten als slachtoffer zijn. Tijdens het aangifte doen of als klacht meldt, legt u een officiële verklaring af.
We bewaren uw fiets nog enkele weken. Hoe lang hangt af van de reden van verwijdering. Haal uw verwijderde fiets binnen de bewaartermijn en tegen betaling op bij ons depot. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.
Het graveren van uw fiets gebeurt met een professioneel toestel. De wijkagent evalueert de plaats die de eigenaar aangeeft voor het graveren. Zo kan er niet gegraveerd worden over stickers en op een te gebogen deel van de fietskader.
Is uw fiets gestolen uit uw woning of schuur? Dan valt het in de meeste gevallen onder uw inboedelverzekering. U moet wel kunnen aantonen dat uw fiets én de schuur of woning, waar de fiets in stond, op slot waren.
Nederlanders hebben in 2021 weer meer aangifte gedaan bij de politie omdat hun e-bike is gestolen. De Nationale Politie registreerde vorig jaar 22.593 aangiftes van een gestolen e-bike. Dat is een kwart meer dan in 2020 en driekwart meer dan in 2019.